DOC Majorarea tarifului la călătoriile cu transportul public: CSE Chișinău îi cere Guvernului să renunțe la litigiu
Full Article 2 minutes read

DOC Majorarea tarifului la călătoriile cu transportul public: CSE Chișinău îi cere Guvernului să renunțe la litigiu

Comisia Situații Excepționale (CSE) Chișinău îi cere Guvernului să renunțe la  litigiul privind decizia Consiliului Municipal Chișinău (CMC) de a majora tariful pentru călătoriile cu transportul public municipal. Despre aceasta a anunțat primarul de Chișinău, Ion Ceban, pe Facebook. Potrivit lui, decizia a fost luată de CSE Chișinău în cadrul ședinței de astăzi, 29 iunie.

Potrivit lui Ceban, un raport al Direcției Transport și Căi de Comunicație privind riscurile atestate în cazul unei eventuale decizii de suspendare a ajustării tarifului în transportul public arată că situația în domeniu este gravă. Primarul de Chișinău declară că, în cazul în care CMC nu ar fi intervenit prin majorarea prețului la călătoria cu transportul public s-ar fi ajuns la o situație de faliment a întreprinderilor RTEC și PUA. Inclusiv, dacă nu se ajustează prețurile, spune el, există riscul suspendării acestor servicii pentru cetățeni.

„Solicitarea Guvernului către instanță, de anulare a tarifului în transportul public din capitală, este un atac politic fără precedent asupra autonomiei locale, în afara cadrului legal, dar și cu încălcarea obligației Guvernului, asumate inclusiv la nivel internațional, de a colabora cu bună-credință cu municipalitatea și toate APL-urile din Republica Moldova. CSE a solicitat Guvernului să renunțe la acțiunea ilegală.  Așteptăm răspunsul Guvernului. Nu mergeți împotriva propriului popor!”, a scris Ceban pe pagina sa de Facebook.

Anterior, Cancelaria de Stat a confirmat pentru NM faptul că a acționat în judecată decizia privind majorarea tarifului pentru călătoriile cu transportul public din municipiul Chișinău. Reprezentanții instituției solicită suspendarea și anularea hotărârii care ar urma să intre în vigoare din 1 iulie.

Din 1 iulie, prețul unui bilet de călătorie cu troleibuzul sau autobuzul în capitală și în suburbii ar urma să constituie 6 lei. Prețul unui abonament lunar va fi de 234 de lei – pentru o lună; 594 de lei – pentru trei luni și 972 de lei – pentru șase luni. De asemenea, unele categorii de persoane vor beneficia de facilități la procurarea abonamentelor, iar altele vor călători gratuit.

Decizia CSE Nr.24 Din 29.06… by Primăria Chișinău


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.NM запустил краудфандинг на Patreon. Станьте нашим соучастником

Теперь у каждого из вас, наших читателей, есть возможность внести свой вклад, и поддержать нас в том, что мы делаем, и стать частью изменения Молдовы к лучшему. Мы продолжим делать качественную журналистику в Молдове. И с вашей помощью сможем делать это еще лучше. Мы предлагаем на выбор 6 вариантов поддержать нас. С нас — безмерная благодарность и приятные плюшки. Переходите по ссылке, чтобы стать нашим соучастником. И выбирайте себе статус — от френда до президента.

Поддержать NewsMaker.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: