Ministerul Mediului: Concentrația poluanților din aer este în limitele normelor admisibile
Full Article 2 minutes read

Ministerul Mediului: Concentrația poluanților din aer este în limitele normelor admisibile

După data de 5 ianuarie 2023, nivelul de poluare a aerului s-a îmbunătăţit semnificativ iar concentraţiile poluanţilor monitorizaţi s-au încadrat în limitele normelor admisibile. Informațiile au fost făcute publice de către Ministerul Mediului.

Indicii actuali au fost condiţionați de reducerea fluxului de transport în perioada sărbătorilor, limitarea activității întreprinderilor generatoare de emisii poluante, precum şi de condiţiile meteorologice.

Influența fronturilor atmosferice, variația maselor de aer, izolat precipitațiile slabe și vântul din sud-est cu intensificări de până la 12-14 m/s au contribuit la dispersia poluanților din aer. Evaluând situaţia la general privind observațiile zilnice la stația automată de tip trafic, concentrații majorate ale particulelor în suspensie (PM10) se atestă în zilele lucrătoare ale săptămânii și mai puțin în zilele de odihnă.

Potrivit ultimelor date oferite de Agenția de Mediu, valoarea medie zilnică a fluctuaţiei concentraţiilor de PM10 înregistrată se încadrează în limitele stabilite. În cazul în care concentrația poluanților monitorizați va fi peste limita recomandată, instituțiile abilitate vor fi informate în regim de urgență pentru a întreprinde toate acțiunile necesare.

În scopul asigurării unui monitoring eficient al calității aerului pe teritoriul întregii țări, urmează să fie creată rețeaua națională privind monitorizarea calității aerului, formată din 18 stații de monitorizare cu funcționare în regim online.

***

Potrivit unui site care prezintă calitatea aerului, pentru ziua de 3 ianuarie în Chișinău „aerul a atins un nivel de poluare ridicat și nu este sănătos pentru grupurile de persoane sensibile”.

Tot pe 3 ianuarie, Primăria Chișinău a anunțat că expediat o scrisoare autorităților centrale cu privire la poluarea aerului în capitală. Municipalitatea a solicitat să-i fie oferite cauzele și sursele de poluare atmosferică înregistrate în Chișinău, în ultima perioadă.

Recomandări prin care ne putem proteja de efectele nocive ale poluării:

  • Verificați zilnic prognozele de poluare a aerului pe pagina oficială a Agenției de Mediu sau pe pagina de facebook, pentru a ști când aerul este nesănătos;
  • Scurtați plimbările și efortul fizic depus în exterior;
  • Aerisiți locuinţele să doar în orele dimineţii.
  • Evitați să faceți exerciții fizice în apropierea zonelor cu trafic rutier mare.
  • Folosiți mai puțină energie electrică acasă.
  • Folosiți cât mai rar mașina personală. Folosiți mijloacele de transport publice sau alte alternative ca deplasarea cu bicicleta, trotineta sau mersul pe jos.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: