Ministrul Agriculturii explică de ce anume 205 companii moldovenești au primit undă verde pentru exportul fructelor și legumelor în Rusia
Full Article 2 minutes read

Ministrul Agriculturii explică de ce anume 205 companii moldovenești au primit undă verde pentru exportul fructelor și legumelor în Rusia

Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion Perju, a oferit detalii, într-o conferință de presă care a avut loc joi, 30 ianuarie, despre lista extinsă a companiilor care au obținut dreptul de a exporta fructe și legume în Federația Rusă. 

Astfel, ministrul Agriculturii a menționat că în perioada 12-24 august, în Republica Moldova s-au aflat 11 inspectori ai Rosselhoznadzor, care împreună cu inspectorii Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) au inspectat și verificat 517 companii care s-au înregistrat la ANSA ca potențiali exportatori pe piața Federației Ruse.

„Din aceste 517 companii, 30 de companii produceau alte produse decât fructe și legume, nu cele pentru care s-au înregistrat. 109 companii au anunțat că nu sunt gata să exporte pe piața Federației Ruse și chiar au și semnat că nu sunt gata, pentru a nu apărea iar întrebări de ce nu au fost incluse. 101 companii erau doar de transport, care nu aveau niciun pom și niciosuprafață agricolă. 189 de companii nu se ocupau direct cu exportul, sunt doar producători. 69 de companii, care au întregul lanțul valoric, de la producere până la comercializare. Împreună cu cele 69 ajungem la 258 de companii care trebuiau sa intre în listă. Dar dintre acestea 53 erau deja în listă. Astfel ajungem la acea listă de 205 companii. Prin urmare, toți cei care au solicitat să aibă acces la piața Federației Ruse au fost acceptați”, a explicat ministrul Ion Perju.

Ministrul Agriculturii a mai precizat că reprezentanții Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor vor fi responsabili de produsele care ajung pe piața Federației Ruse.

„Produsele care se încarcă în camioane trebuie să fie aceleași care ajung pe piața Federației Ruse. Noi suntem responsabili de evitarea re-exporturilor, pentru că solicitarea de bază a fost: produse de origine moldovenească și nu din altă parte. Acest aspect va fi monitorizat foarte atent”, a precizat Perju.

În total, în prezent, în Republica Moldova sunt 334 de companii exportatoare pe piața Federației Ruse.

Amintim că miercuri, 29 ianuarie, președintele Igor Dodon a anunțat că Agenția federală rusă pentru siguranța agroalimentară și veterinară „Rosselhoznadzor” a lărgit lista companiilor cu drept de export al fructelor și legumelor în Federația Rusă pentru încă 205 companii moldovenești.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: