Ministrul Sănătății: 65 de persoane infectate cu COVID-19 sunt în stare gravă
Full Article 2 minutes read

Ministrul Sănătății: 65 de persoane infectate cu COVID-19 sunt în stare gravă

Din totalul pacienților infectați cu COVID-19, 65 sunt în stare gravă. Anunțul a fost făcut de către ministrul Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, în cadrul briefingului matinal din 2 aprilie. 

Cele mai multe cazuri de infectări sunt în municipiul Chișinău – 170. Capitala este urmată de Ștefan Vodă și Soroca cu câte 50 și respectiv 41 de cazuri. Din totalul de cazuri înregistrate, 75 sunt de import, iar 348 sunt cu transmitere locală.

În ceea ce ține de pacienții în stare gravă, aceștia sunt internați în următoarele instituții:

La Spitalul „Toma Ciorbă” sunt internați 39 de pacienți în stare gravă.

La Spitalul clinic Republican – 12 persoane în stare gravă.

La Spitalul „Arhanghelul Mihail” sunt 8 persoane în stare gravă

La Institutul de Medicină Urgentă sunt 6 persoane în stare gravă.

Ministrul Sănătății s-a referit în mod spceial la situația din stânga Nistrului. Aceasta a menționat că a făcut apel la experții din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății pentru a verifica care sunt condițiile de spitalizare și de ce asistență medicală beneficiază pacienții infectați cu COVID-19.

„Discutăm să avem aceeași abordare și pentru pacienții din stânga Nistrului, astfel încât persoanele în stare gravă să fie transferate la instituțiile specializate din municipiul Chișinău: la Spitalul clinic Republican și la Institutul de Medicină Urgentă.

Iar șeful Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), Nicolae Furtună a ținut să precizeze diferențele dintre autoizolare și carantină.

„Toată lumea trebuie să înțeleagă că indiferent dacă în localități este sau nu carantină, toată lumea trebuie să respecte regimul de autoizolare. Persoanele suspecte care au fost aduse la spital și diagnosticul de COVID-19 nu s-a confirmat, rămân 14 zile în autoizolare, indiferent dacă în localitate este sau nu carantină”, a menționat acesta.

Totodată, Nicolae Furtună a ținut să reitereze că în Republica Moldova nu sunt utilizate teste rapide pentru depistarea coronavirusului de tip nou pentru că acestea nu sunt eficiente.

De la izbucnirea focarului, în Republica Moldova au fost înregistrate 423 de cazuri de COVID-19. Premierul Ion Chicu a precizat că printre cei infectați sunt 84 de lucrători medicali (nu doar medici dar și felceri, șoferi de ambulanță, etc).

Totodată, 23 de persoane au fost declarate vindecate, iar 5 au decedat.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: