Nicu Popescu, despre întărirea apărării Moldovei cu arme NATO: „Există o discuție în interiorul țării”
Full Article 2 minutes read

Nicu Popescu, despre întărirea apărării Moldovei cu arme NATO: „Există o discuție în interiorul țării”

Guvernul moldovean poartă o dezbatere internă despre faptul dacă trebuie să accepte sau nu arme letale oferite de țări NATO pentru a întări capacitatea de apărare a R. Moldova. Declarația a fost făcută de către vicepremierul, ministrul de externe, Nicolae Popescu, pe 26 mai. Într-un interviu pentru Europa Liberă, diplomatul moldovean a precizat că o decizie nu a fost luată.

Noi în Moldova înțelegem că trebuie să ne îmbunătățim capacitatea de a ne asigura securitatea proprie”, a spus ministrul moldovean de externe în interviul acordat jurnalistului Europei Libere, Ray Furlong.

Așa că există o discuție în interiorul țării despre pașii următori, cum să ne adaptăm la un mediu geopolitic mult mai amenințător, dar nu discutăm în termeni concreți la această fază despre furnizări de arme letale”, a adăugat vicepremierul.

Când guvernul va lua o decizie, va comunica tuturor ce planuri își face, a mai spus ministrul Popescu.

Amintim că, pe 21 mai, ministrul de Externe al Marii Britanii Liz Truss a declarat că au avut loc discuții cu aliații despre cum să ajute națiunile mai mici să se apere. Ea a spus că este clar că, în ciuda succesului limitat în Ucraina, președintele Vladimir Putin și-a păstrat „ambițiile de a crea o Rusie mai mare”. În acest context, Liz Truss a declarat că discuțiile despre îmbunătățirea apărării ucrainene pentru a descuraja agresiunile viitoare vor acoperi și „alte state vulnerabile, cum ar fi Moldova”.

Aș dori să văd Moldova echipată conform standardului NATO. Aceasta este o discuție pe care o avem cu aliații noștri”, a spus ministrul britanic.

Tot pe 21 mai, în timpul unei vizite oficiale la Chișinău, președintele Comitetului pentru Afaceri Externe, Gregory Meeks, a declarat că SUA sunt gata să livreze R. Moldova arme, dacă li se va cere, dar că „această decizie trebuie luată împreună”.

Reacția Moscovei

Ministerul de Externe al Federației Ruse a comentat subiectul pe 23 mai. Oficialii ruși au subliniat că Moscova va supraveghea reacția Chișinăului la acest subiect.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: