NM a aflat detalii despre noii proprietari ai rețelei de licee „Orizont”. Cui aparține aceasta
Full Article 2 minutes read

NM a aflat detalii despre noii proprietari ai rețelei de licee „Orizont”. Cui aparține aceasta

Sursele NM din conducerea „Orizont” ne-au comunicat astăzi, 14 ianuarie, că rețeaua de licee, într-adevăr, a fost vândută recent, așa cum a anunțat președintele Republicii Moldova, Igor Dodon. S-a întâmplat la sfârșitul anului 2018. În prezent, rețeaua de licee „Orizont” aparține aceleiași companii românești care conduce rețeaua de licee „Lumina” din România.

Potrivit surselor NM, după tranzacția de vânzare-cumpărare, a fost numit un nou director general al rețelei de licee „Orizont”- un cetățean român. Mai mult, ar fi avut loc și „anumite schimbări de ordin juridic”.

Precizăm că rețeaua de instituții de învățământ Lumina din România și-a început activitatea în 1994. În prezent, aceasta include trei licee, dar și mai multe școli internaționale, inclusiv, pentru copii de vârstă preșcolară.

La fel ca și liceele „Orizont” din Republica Moldova, rețeaua de licee „Lumina” din România este legată de clericului turc fugar Fethullah Gülen, pe care președintele turc Recep Tayyip Erdogan îl acuză de organizarea puciului eșuat împotriva sa din iulie 2016.

Precizăm că astăzi, după ședința Consiliului Republican al PSRM, președintele Igor Dodon a declarat că rețeaua de licee private „Orizont” ar fi fost vândută unei companii din România și a dat asigurări că statul nu se va implica în „soarta” instituțiilor.

Amintim că, în septembrie 2018, șapte cetățeni străini, profesori și administratori ai rețelei de licee „Orizont”, au fost declarați indezirabili și expulzați de pe teritoriul Republicii Moldova, pe motiv că ar fi avut legături cu o grupare extremistă.

În data de 11 iunie 2019, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) a stabilit că celor șapte persoane li s-a încălcat dreptul la libertate, siguranță și la viața privată. Totodată, Republica Moldova  a fost obligată să plătească reclamanților daune în valoare de 25 de mii de euro.

În luna decembrie, în cadrul unei vizite a delegației Republicii Moldova, în frunte cu președintele Igor Dodon, în Turcia, liderul de la Ankara a mulțumit autorităților din țara noastră pentru „colaborare în lupta împotriva organizației teroriste FETO”.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: