NM Espresso: de ce Sandu a criticat acordul cu BERD pentru €50 mln, cum Plahotniuc a devenit „agent special” și de ce trebuie să plătim mult judecătorilor
Full Article 3 minutes read

NM Espresso: de ce Sandu a criticat acordul cu BERD pentru €50 mln, cum Plahotniuc a devenit „agent special” și de ce trebuie să plătim mult judecătorilor

Gazele: un milion de euro așa, pur și simplu?

Ex-premierul Maia Sandu susține că guvernul lui Ion Chicu a încheiat un acord de creditare cu BERD pentru suma de €50 mln în condiții dezavantajoase. Moldova va primi acești bani pentru achiziția de gaze în situații excepționale. Potrivit afirmațiilor lui Sandu, chiar dacă o asemenea situație nu va fi și Moldova nu va folosi acești bani, ea va trebui să plătească băncii un milion de euro — «așa, de pomană».

Iar «Moldovagaz» a anunțat că de la 1 ianuarie, Moldova va fi pregătită de livrările reversive de gaze prin coridorul Transbalcanic. Cei de la «Moldovagaz» au menționat că se pregătesc de revers, deoarece nu sunt siguri de tranzitarea gazelor pe teritoriul Ucrainei.

GUAM: comerțului i se oferă libertate

Moldova, Ucraina, Georgia și Azerbaidjan au convenit, la summitul GUAM, în privința comerțului liber. Ce-i drept, deocamdată, au fost semnate doar protocoale de intenție. Participanții la summit nu au spus, când ar putea apărea zona de comerț liber între statele GUAM.

Bugetul de stat: inițiativele sociale ale PAS

Deputații Partidului PAS au propus ca în bugetul de stat pentru anul viitor să fie prevăzute mijloace pentru prime anuale destinate bugetarilor, compensații pentru pensionari pentru achitarea energiei electrice, majorarea îndemnizațiilor pentru îngrijirea copilului ș.a. La fel, PAS a propus să se revină la prețurile minime la țigări, anularea acestora fiind propusă de socialiști.

CSJ: unde pleacă judecătorii

Judecătorii de la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) Ion Druță și Oleg Sternioală au demisionat. Și unul, și altul figurează în calitate de învinuiți în dosarele penale despre îmbogățire ilicită.

Plafonarea pensiilor?

CNA este împotrivă Centrul Național Anticorupție (CNA) consideră că inițiativa legislativă a PAS cu privire la plafonarea pensiilor este nechibzuită. În opinia CNA, aceasta va încălca interesele magistraților și va crește corupția în sistemul judecătoresc. Dacă vă mai amintiți, PAS a propus limitarea mărimii pensiilor până la cinci salarii minime (aproximativ 35 mii de lei).

Alegerile președintelui: să mergem iar în parlament

Deputatul Partidului Democrat Andrian Candu a propus să se revină la alegerile președintelui în parlament. El a menționat că pentru aceasta, trebuie să fie schimbată Constituția: sau prin referendum, sau «prin vot politic în parlament».

Agentul special Plahotniuc: iată de ce i-a trebuit al doilea pașaport

Serviciile speciale ale Moldovei i-au eliberat lui Vladimir Plahotniuc un pașaport cu alt nume, pentru că era vorba despre participarea acestuia la o operațiune secretă de eliberare din captivitate a aviatorilor moldoveni. Tot Candu a comunicat despre aceasta. El mai afirmă că Interpol a refuzat să-l anunțe pe Plahotniuc în căutare, declarând că acest caz este politic.

Adio, Fenosa. Salut, Energy

Întreprinderea Gas Natural Fenosa, care a fost cumpărată anul acesta de EMMA Capital Group, holdingul unui miliardar ceh, și-a schimbat oficial denumirea. Acum ea se va numi Premier Energy. Din componența holdingului face parte compania cu aceeași denumire, Premier Energy, din România, care, la fel, se ocupă de livrările de energie electrică.

Revelionul e aproape: cum să nu dai greș cu șampania

În mod tradițional, în noaptea de revelion, în fiecare casă trebuie să zboare dopul de la sticla de șampanie, încheind astfel imaginea generală a sărbătorii. NM a analizat, împreună cu Ion Luca, autorul brandului «Casa Vinicola», diversitatea de vinuri spumante, precum și cum să alegi, să păstrezi și să consumi corect acest vin.

Și despre ceea ce va fi astăzi, 13 decembrie

  • Consiliul Suprem al Magistraturii se va întruni în ședință extraordinară.
  • La Chișinău va avea loc ședința Consiliului Municipal.
  • Curtea de Conturi va prezenta un raport despre privatizarea Air Moldova.
  • La Chișinău va fi lansat Vernisajul Vinului.
x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: