Pensia pentru perioada de 3 ani de îngrijire a copilului va crește. Legea, votată în unanimitate
Full Article 2 minutes read

Pensia pentru perioada de 3 ani de îngrijire a copilului va crește. Legea, votată în unanimitate

Deputații au susținut modificările la determinarea cuantumului pensiei pentru perioada de îngrijire a copilului până la 3 ani. Astfel, va fi luat în calcul salariul mediu lunar pe ţară la data calculării pensiei, și nu salariul minim. Proiectul a fost votat în unanimitate, în ambele lecturi, cu 82 de voturi ale deputaților prezenți la ședința de astăzi, 6 decembrie, a legislativului. 

Până în prezent, pentru perioada necontributivă de îngrijire a unui copil până la vârsta de 3 ani, se lua în calcul salariul minim lunar pe țară la data calculării pensiei.

În opinia autorilor proiectului, precum și a Consiliului pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității, această prevedere dezavantajează femeile, perpetuând decalajele de gen la cuantumul pensiilor, deoarece beneficiari de concediu parțial plătit pentru îngrijirea copilului preponderent sunt mamele.

„Proiectul de lege are drept scop armonizarea politicilor de stimulare demografică cu cele de asigurări sociale, pentru a evita discriminarea pe criteriu de gen”, argumentează autorii.

Resursele financiare pentru acoperirea cheltuielilor legate de implementarea noilor norme legislative sunt prevăzute în bugetul de stat.

Potrivit datelor statistice, la 1 august 2019, pensia medie constituia pentru bărbați 2278,65 lei, iar pentru femei – 1688,34 lei sau 75% din pensia medie în cazul bărbaților.