Popșoi: Kozak este așteptat la Chișinău, pentru a discuta despre livrarea de gaz
Full Article 2 minutes read

Popșoi: Kozak este așteptat la Chișinău, pentru a discuta despre livrarea de gaz

Șeful-adjunct al administrației prezidențiale din Rusia Dmitri Kozak este așteptat, la Chișinău, pentru a discuta cu autoritățile despre livrarea gazului natural în Republica Moldova. Declarația a fost făcută de către vicepreședintele Parlamentului, deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Mihai Popșoi, în cadrul unei emisiuni la postul de televiziune RTR Moldova.

„Negocierile despre livrarea de gaze continuă. Îndată ce vom obține rezultate, le vom anunța. Reprezentanții guvernului au fost la Moscova… De asemenea, i-am invitat la Chișinău pe reprezentanții Gazprom și pe domnul Kozak. S-a ajuns la o înțelegere că va veni, însă deocamdată nu știm data exactă”, a declat Popșoi.

Vicespeakerul a amintit că Dmitri Kozak a sosit la Chișinău la începutul lunii august. Atunci, s-ar fi ajuns la înțelegerea privind prelungirea contractului existent dintre Moldovagaz și Gazprom. „Exista înțelegerea deplină că va fi prelungit contractul pentru livrarea de gaz”, a menționat Popșoi.

Deputatul PAS a mai spus că autoritățile continuă discuțiile pe tema soluțiilor de alternativă cu privire la livrarea de gaz. „În prezent, prețul de piață pentru gaz este foarte înalt. Vom căuta o soluție împreună Gazpromul, dar și alți traderi care ne pot propune alternative”, a menționat politicianul.

***

Amintim că, pe 13 octombrie, a fost declarată stare de alertă pe piața gazelor naturale, după ce autoritățile nu au reușit să încheie un nou contract cu Gazpromul.

Contractul precedent dintre Gazprom și Moldovagaz a expirat în data de 30 septembrie. La începutul lunii octombrie, părțile au convenit să prelungească înțelegerea cu o lună, însă la un preț de $790 pentru 1000m3 de gaz, și nu de $200, cum prevedea acordul precedent. Totuși, viceministrul Andrei Spînu a dat asigurări că pentru consumatori nu se va face simțită modificarea de preț.

Pe 11 octombrie, în urma discuțiilor cu reprezentanții Gazprom din cadrul Forumului Internațional al Gazelor, care s-a desfășurat la Sankt Petersburg, ministrul Andrei Spînu a susținut o conferință de presă. Oficialul a precizat că prețul stabilit pentru luna octombrie ar fi „nejustificat și nerealist” pentru Moldova. De asemenea, acesta a menționat că se caută soluții de alternativă.

Pe parcursul săptămânii curente, Moldovagaz a îndemnat de trei ori consumatorii să reducă cheltuielile de gaz.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: