Pregătiți buzunarele! Gazul se scumpește cu 6 lei, din 1 octombrie
Full Article 2 minutes read

Pregătiți buzunarele! Gazul se scumpește cu 6 lei, din 1 octombrie

Agenția Națională pentru Reglementarea în Energetică (ANRE) a aprobat unanim, la cererea Moldovagaz, un nou tarif la gazele naturale pentru consumatorii casnici. Astfel, din 1 octombrie, moldovenii vor achita 29,27 lei, cu TVA inclus, pentru un metru cub de gaze naturale consumate. Astfel, prețul se majorează cu 6,28 lei sau cu puțin peste 27%.

Astfel, ANRE a aprobat următoarele prețuri reglementate la gazele naturale (fără TVA):

– de intrare în rețelele de transport al gazelor naturale – 24 716 lei/1000 m3;
– de ieșire din rețelele de transport al gazelor naturale – 24 914 lei/1000 m3;
– de ieșire din rețelele de distribuție a gazelor naturale de înaltă presiune – 25 175 lei/1000 m3;
– de ieșire din rețelele de distribuție a gazelor naturale de medie presiune – 25 493 lei/1000 m3;
– de ieșire din rețelele de distribuție a gazelor naturale de joasă presiune – 27 103 lei/1000 m3.

Potrivit ANRE, noul preț va fi aplicat în facturi începând cu 1 octombrie 2022.

Amintim că „Moldovagaz” a transmis ANRE o solicitare de majorare a tarifului mediu la gazele naturale cu 31,5%. Potrivit companiei, principalul factor care a necesitat acest pas a fost creșterea semnificativă continuă a prețurilor de achiziție.

Prețul de procurare a gazelor naturale de către S.A. ,,Moldovagaz” de la „Gazprom” s-a majorat de la 851 $/1000 m3 – achitat pentru volumul de gaze naturale consumate în luna iunie, până la 1459 $/1000 m3 – pentru gazele naturale consumate în luna august și 1883 $/1000 m3 pentru luna septembrie 2022.

În prezent, moldovenii achită aproape 23 de lei pentru un metru cub de gaze naturale consumate.

Precizăm că, în contextul creșterii prețului la gazele naturale, Guvernul a anunțat că va veni cu un program de sprijin pentru cetățeni. În acest sens, Ministerul Muncii și Protecției Sociale a lansat deja spre consultări publice Regulamentul cu privire la atribuirea categoriilor de vulnerabilitate energetică și modul de stabilire și plată a compensațiilor pentru achitarea facturilor la energie. Totuși, conform actului, compensațiile vor fi oferite, dar nu pentru toate categoriile de cetățeni. AICI poți consulta condițiile pe care trebuie să le întrunești pentru a beneficia de compensații din partea statului.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.NM a lansat o campanie de crowdfunding pe Patreon. Fiți complicele nostru

Acum, fiecare dintre voi, cititorii noștri, are ocazia să contribuie și să ne susțină activitatea, să ia parte la transformarea Moldovei. Vom continua să facem jurnalism corect în Moldova. Iar cu ajutorul vostru, vom putea să ne facem munca și mai bine. Vă propunem să alegeți una dintre cele 6 opțiuni prin care ne puteți susține. La rândul nostru, suntem gata să vă oferim toată recunoștința și mici surprize. Accesați linkul pentru a deveni complicele nostru. Și alegeți statutul care vi se potrivește: de la prieten până la președinte.

Susține NewsMaker.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: