„Preparatele necesare pentru tratarea Covidului s-au scumpit cu 40%-50%?” Platforma DA cere audierea factorilor de decizie
Full Article 2 minutes read

„Preparatele necesare pentru tratarea Covidului s-au scumpit cu 40%-50%?” Platforma DA cere audierea factorilor de decizie

Platforma DA cere audierea factorilor de decizie privind scumpirea medicamentelor, în special anti-Covid, în cadrul Comisiei parlamentare Protecția socială, Sănătate și familie. Potrivit unui comunicat de presă al formațiunii, solicitarea vine în urma sesizărilor făcute de cetățeni.

Președintele fracțiunii Platforma DA, Alexandr Slusari, a menționat că parvin tot mai multe plângeri de la oameni în privința scumpirii medicamentelor după ce Agenția abilitată prin ordinul din 31 decembrie 2020 a stabilit alte prețuri minime.

„Cetățenii sesizează majorări cu 40-50 % ale preparatelor necesare pentru tratarea Covidului. În acest context, fracțiunea Platforma DA cere de la Comisia Parlamentară Protecția Socială, Sănătate și Familie audieri publice urgente pe acest subiect sensibil. În situația unui haos guvernamental, parlamentul, până la dizolvarea sa, trebuie să fie mult mai activ în monitorizarea tuturor proceselor social-economice”, a menționat Slusari.

Anterior, premierul interimar Aureliu Ciocoi a spus că există semne de acțiuni speculative din partea companiilor implicate în importul de medicamente în republică pe piața farmaceutică din Republica Moldova.

El a spus că doar un singur medicament, care trebuie luat timp de o lună, l-a costat 3500 de lei. Ulterior această problemă a fost abordată la o ședință a grupului de lucru responsabil de analiza și monitorizarea prețurilor. Secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale Tatiana Zatîc a precizat că produsele farmaceutice din spitale sunt gratuite pentru toți pacienții, indiferent dacă au o poliță de asigurare medicală sau nu.

Amintim că Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (AMDM) a emis la finele anului 2020 un nou ordin cu privire la înregistrarea prețurilor de producător la medicamente. Prin decizia respectivă, publicată la data de 31 decembrie 2020, au fost majorate prețurile la sute de medicamente, unele dintre care se folosesc în tratamentul COVID-19 sau post-COVID-19.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: