„Refuză să-și îndeplinească obligațiunile”. Teleradio-Moldova susține că activitatea ombudsmanului pentru audiență este ineficientă
Full Article 4 minutes read

„Refuză să-și îndeplinească obligațiunile”. Teleradio-Moldova susține că activitatea ombudsmanului pentru audiență este ineficientă

Activitatea Ombudsmanului pentru audiență al Teleradio-Moldova (TRM) este ineficientă, iar „soluțiile întârzie”. Concluzia aparține Consiliului de Supraveghere și Dezvoltare (CSD) al furnizorului public și se regăsește în raportul de activitate pentru 2022 al CSD, media-azi.md. De cealaltă parte, Carmelia Albu a declarat că este nedumerită de aceste constatări.

Potrivit raportului de activitate al CSD, făcut public pe pagina oficială a Teleradio-Moldova, printre restanțele înregistrate pentru anul trecut se numără două care vizează serviciul Ombudsmanului de la TRM. În primul caz, ete vorba de o decizie din luna martie anul trecut, prin care directorului general al instituției, Vlad Țurcanu, i-a fost dată sarcina să identifice soluții privind eficientizarea activității Ombudsmanului. „Soluțiile întârzie”, se menționează în raport. Prin cea de-a doua decizie, din aprilie 2022, Carmeliei Albu i-a fost recomandat să elaboreze dări de seamă lunare, în conformitate cu atribuțiile care-i revin printr-un regulament aprobat în iulie 2021. Ombudsmana Carmelia Albu „a prezentat un singur raport lunar de activitate în CSD, la ședința din 19 aprilie 2022, în continuare refuzând să-și îndeplinească obligațiunile. Despre acest fapt, președintele CSD a informat directorul general al companiei”, se mai specifică în document.

Președintele CSD, Arcadie Gherasim, a declarat că, deși o cunoaște de 40 de ani pe Carmelia Albu, nu se simte în măsură să-i evalueze activitatea profesională, rezumându-se la cele stipulate în raport.

Nici Vlad Țurcanu, directorul general al Teleradio-Moldova, nu a dorit să ofere detalii, referitor la această situație. El a declarat că o comisie îi analizează prestația Carmeliei Albu și orice părere a sa, în calitate de membru al acestei comisii, ar fi subiectivă.

„Sunt două scenarii posibile: poate să intervină o hotărâre prin care doamnei Albu i s-ar acorda un termen de cel puțin trei luni, conform Codului muncii, să-și refacă prestația sau, o altfel de decizie, prin care să se constate că nu e nicio problemă în activitate ei”, a menționat Țurcanu.

„SUNT NEDUMERITĂ”

În același timp, Carmelia Albu susține că nu a luat parte la vreo ședință a CSD, în care să se fi discutat activitatea sa profesională.

„Nu cunosc vreo decizie în acest sens. Este doar o opinie a cuiva, eu nu am avut niciun avertisment cu privire la activitatea mea. Sunt și eu nedumerită de această decizie”, ne-a răspuns scurt Ombudsmana, evitând să ofere informații adiționale cu privire la activitatea sa din ultimul an la Teleradio-Moldova.

Potrivit raportului Serviciului Ombudsmanului TRM pentru 2022, principalele două activități realizate de Serviciul Ombudsmanului anul trecut au fost organizarea, împreună cu membri Consiliului de Presă din Republica Moldova, pe 14 aprilie, a unei întâlniri cu jurnaliștii știriști din cadrul postului Moldova 1, la tema „Jurnalismul etic pe timp de criză”, precum și monitorizarea știrilor difuzate de Moldova 1 privind războiul declanșat în Ucraina, pe durata a zece zile, tot în luna aprilie.

Serviciul Ombudsmanului din cadrul Teleradio-Moldova a fost instituit în 2013, la inițiativa ONG-urilor din domeniul mass-media. Serviciul are statut de entitate autonomă și este un mecanism de autoreglementare în cadrul instituției. Printre altele, Ombudsmanul are sarcina să răspundă la întrebările telespectatorilor și radioascultătorilor, să analizeze eventuale plângeri din partea consumatorilor de programe, să aibă în vizor corectitudinea jurnalistică a programelor puse pe post. De altfel, în rapoartele disponibile pentru 2022 nu se indică cifre exacte cu privire la plângerile recepționate de Carmelia Albu.

În martie 2021, Carmelia Albu a declarat pentru Media Azi că Serviciul Ombudsmanului al TRM ar urma să lanseze în timpul apropiat două emisiuni, la Moldova 1 și Radio Moldova, în cadrul cărora vor fi abordate problemele semnalate de telespectatori și radioascultători privind calitatea produselor media difuzate la posturile publice. Între timp, o singură ediție a fost pusă pe post.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: