„Sprijinul României, inclusiv financiar, va fi reevaluat și condiționat”. Ce condiții pune Bucureștiul pentru Chișinău
Full Article 3 minutes read

„Sprijinul României, inclusiv financiar, va fi reevaluat și condiționat”. Ce condiții pune Bucureștiul pentru Chișinău

Sprijinul României, inclusiv financiar, pentru Republica Moldova nu va putea continua în parametrii preconizați, urmând a fi reorientat, în funcție de acțiunile concrete ale noului guvern de la Chișinău. Declarația a fost făcută de ministrul afacerilor externe de la București, Bogdan Aurescu, în cadrul unei întrevederi cu omologul său moldovean, Aureliu Ciocoi, se arată într-un comunicat publicat ieri, 5 decembrie, de guvernul României. 

Întrevederea a avut loc în cadrul reuniunii Consiliului Ministerial al OSCE de la Bratislava.

„Cu această ocazie, șeful diplomației române a atras atenția, cu fermitate, asupra problemelor generate de schimbarea de guvernare de la Chișinău, determinată de Partidul Socialiștilor din Republica Moldova, într-un moment esențial pentru reforma justiției în Republica Moldova, schimbare contrară intereselor pe termen mediu și lung ale Republicii Moldova și ale cetățenilor săi”, se mai arată în comunicat.

Ministrul român a menționat progresele importante realizate de Republica Moldova în cele cinci luni de mandat ale Guvernului Maia Sandu.

În condițiile schimbării de guvern de la Chișinău, ministrul Bogdan Aurescu a apreciat că sprijinul partenerilor externi de dezvoltare ai Republicii Moldova va trebui reevaluat și condiționat strict, fiind necesară ajustarea sa corespunzătoare în funcție de angajamentul real demonstrat de noul guvern socialist în continuarea reformelor asumate mai ales privind justiția și administrația, respectiv prin Acordul de Asociere încheiat cu UE, respectiv acordul cu FMI, cu respectarea principiilor democratice și ale statutului de drept.

În acest context, ministrul român al afacerilor externe a arătat că sprijinul României, inclusiv financiar, nu va putea continua în parametrii preconizați, urmând a fi reorientat, în funcție de acțiunile concrete ale noului Guvern, în baza Parteneriatului Strategic bilateral pentru integrarea europeană a Republicii Moldova, precum și strict condiționat de continuarea reformelor esențiale pentru dezvoltarea democratică a Republicii Moldova și avansarea parcursului său european.

De asemenea, ministrul Bogdan Aurescu a evidențiat importanța pe care Bucureștiul o acordă reglementării conflictului din regiunea transnistreană, cu respectarea integrității teritoriale a Republicii Moldova și fără afectarea viitorului său european, plecând de la premisa că acest conflict interesează direct, din punct de vedere securitar, România, ca stat UE și NATO, precizează guvernul țării vecine.

Amintim că, în perioada 5-6 decembrie, ministrul de Externe al Republicii Moldova, Aureliu Ciocoi, participă la reuniunea anuală a Consiliului Ministerial al OSCE, care are loc în orașul Bratislava, Republica Slovacă.

Anterior, viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Alexandru Flenchea, a declarat că protocolul rundei de negocieri în formatul 5+2 de la Bratislava, ar putea fi semnat înainte sau după lucrările Consiliului OSCE.