Tariful la energia electrică ar putea crește din nou. Spînu: „În situația în care suntem, acest risc este permanent”
Full Article 3 minutes read

Tariful la energia electrică ar putea crește din nou. Spînu: „În situația în care suntem, acest risc este permanent”

Vicepremierul Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, nu exclude o nouă majorare a tarifului la energia electrică. Oficialul declară că o claritate în acest sens va exista la sfârșitul lunii noiembrie. 

În cadrul emisiunii În Profunzime de la Pro TV, Spînu a fost întrebat dacă există riscul ca tariful la electricitate să crească în continuare.

„În situația în care suntem, acest risc este permanent. Nu putem să spunem că nu există. Vom ști mai exact la finalul lunii noiembrie dacă este nevoie de ajustări suplimentare a tarifului”, a declarat Spînu.

Oficialul a mai spus că Republica Moldova importă energia electrică din România la prețuri diferite.

„Avem două contracte bilaterale la prețuri de 90 de euro, unul de 50 MW și unul de 35MW. Asta înseamnă cam vreo 10-12% din consum. Restul se cumpără în fiecare zi pentru ziua următoare pe bursa română. În funcție de oră, prețul variază de la 100 până la 300 și ceva de euro pentru un megawatt-oră”, a menționat oficialul.

„Dacă am face un preț mediu, spre exemplu la toată energia electrică care a fost cumpărată de pe piață ar fi 180 de euro. E de trei ori mai mare dacă pornim de la prețul de 62,5 euro pe care-l plăteam până la 1 noiembrie”, a conchis Spînu.

***

Recent, premierul Natalia Gavrilița a fost întrebată cât de reale sunt declarațiile experților din domeniu precum că tariful la energia electrică ar putea ajunge până la 10 lei/kWh. Deşi a evitat să spună la cât ar putea ajunge prețul, Gavrilița a precizat că acesta nu va depăşi suma de 10 lei.

Amintim că cetățenii Republicii Moldova achită din noiembrie mai mult pentru curentul electric. Cei din centrul și sudul țării vor plăti 4,77 lei/kWh, iar cei din nordul țării – 4,81 lei/kWh. Tarifele majorate au intrat în vigoare odată cu publicarea lor în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

De menționat că, înainte de războiul declanșat de Rusia în țara vecină, malul drept al Nistrului achiziționa 70% din volumul necesar de energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan, iar 30% – din Ucraina. Problema insuficienței de energie electrică în Republica Moldova a apărut după ce Rusia a bombardat obiective de infrastructură energetică din Ucraina. Din 11 octombrie, Kievul a sistat exportul din cauza deficitului pentru propria țară. În același timp, contrar contractului cu partea moldovenească, Gazprom a redus semnificativ furnizarea de gaz pentru Republica Moldova, dând vina pe operatorul ucrainean de transport. De cealaltă parte, „Sistemul de transport al gazelor din Ucraina” (GTSU) a negat informațiile despre lipsa posibilităţilor sale de a crește volumul tranzitului de gaze către Moldova.

Autoritățile recomandă insistent să facem economie de gaz și energie electrică.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: