Un pacient vindecat poate salva alți trei. Câți bolnavi infectați cu COVID-19 s-au tratat grație donatorilor
Full Article 3 minutes read

Un pacient vindecat poate salva alți trei. Câți bolnavi infectați cu COVID-19 s-au tratat grație donatorilor

Până la data de 16 iunie curent, 160 persoane au donat plasmă convalescentă pentru bolnavii infectați cu COVID-19 care se află în stare gravă. Cele 480 doze de plasmă convalescentă obținute au fost administrate pacienților internați la Spitalul Republican, la Institutul de Medicină Urgentă, dar și în Spitalul Clinic Bălți, anunță Ministerul Sănătății într-un comunicat publicat pe 17 iunie.

La Spitalul Clinic Republican ,,Timofei Moșneaga” au fost administrate 188 doze de plasmă convalescentă pentru 71 pacienți în stare gravă, dintre care la 33 pacienți sunt vindecați, iar 19 se află stare de ameliorare, însă continuă tratamentul.

La Institutul de Medicină Urgentă au fost administrate 49 doze de plasmă convalescentă pentru 29 pacienți în stare gravă, dintre care 12 pacienți s-au vindecat, iar alți 9 pacienți continuă tratamentul.

În incinta Spitalului Clinic Bălți au fost administrate 27 doze de plasmă convalescentă pentru 14 pacienți în stare gravă, dintre care 4 pacienți au fost vindecați, iar 2 sunt în stare de ameliorare și continuă tratamentul.

MSMPS îndeamnă persoanele care s-au recuperat complet de COVID-19, să ajute pacienții în stare gravă, care se luptă cu această infecție, prin donarea plasmei, care conține anticorpi împotriva virusului. O singură prelevare de plasmă ajută concomitent trei pacienți bolnavi de COVID-19.

Persoanele care doresc să doneze plasmă trebuie să întrunească următoarele condiții obligatorii specifice, cum ar fi:

– Persoanele trebuie să fie de gen masculin

– Dovada că a suportat infecția COVID-19 – test pozitiv  (prezent virus COVID-19) la debutul bolii, însănătoșire completă și test negativ (lipsă virus COVID-19) la finele tratamentului;

– Lipsa altor boli cronice (diabet zaharat, boli cardiovasculare și pulmonare, boli a ficatului și rinichilor)

O persoană tratată de COVID-19 poate dona plasmă după 14 zile din momentul dispariției ultimului simptom al bolii sau însănătoșirea completă. Potrivit  criteriilor stabilite prin protocolul național de tratament, starea de însănătoșire completă se reconfirmă cel puțin printr- un test negativ la COVID-19.

Persoanele tratate care decid să se solidarizeze în continuare în lupta cu COVID-19, la externare, pot consemna un acord pentru ulterioara recrutare de către Centrul Național de Transfuzie a Sângelui. Toate acordurile se transmit săptămânal la CNTS, iar după două săptămâni de la externare, acestea sunt contactate și recrutate pentru donare.

Persoanele pot dona plasmă atât la Centrul Național de Transfuzie a Sângelui, care dispune de subdiviziuni în Bălți, Cahul și Chișinău, dar și în alte centre de donare.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: