(VIDEO) Afacerea cu mașini din penitenciar: un martor a fost bătut la Ungheni
Full Article 3 minutes read

(VIDEO) Afacerea cu mașini din penitenciar: un martor a fost bătut la Ungheni

Oamenii legii au descins pe 15 februarie acasă la trei bărbați de 29, 37 și 42 de ani, care ar fi maltratat în raionul Ungheni un martor în dosarul seriei de escrocherii privind presupusele vânzări de automobile din Europa. În urma perchezițiilor, doi din învinuiți au fost reținuți. 

Mai exact, după ce unul dintre învinuiți fiind eliberat recent din detenție, urmare a ispășirii pedepsei pentru altă  crimă comisă, acesta a contactat alți doi complici și de comun au agresat fizic martorul în dosarul seriei de escrocherii, cu vârsta de 31 de ani,  aplicându-i  mai multe lovituri, în urma cărora victima s-a ales cu multiple leziuni corporale, periculoase pentru viața și sănătatea acestuia.

Descinderile s-au produs în urma depunerii unei plângeri de către bărbatul maltratat. Bănuiții au fost documentați de oamenii legii pentru o durată de aproximativ 4 luni, iar în timpul  perchezițiilor au fost ridicate telefoane mobile, obiectele cu care a fost comisă infracțiunea și alte bunuri relevante. Bărbații își recunosc vinovăția, iar procurorii  urmează să le prezinte învinuirile, pentru ulterioara trimitere a dosarului în judecată.

Persoanele culpabile riscă închisoare de la 5 la 7 ani de detenție.

Amintim că, Inspectoratul General al Poliției a anunțat pe 31 mai că a fost finalizată urmărirea penală în dosarul de escrocherie de circa 2 milioane lei privind pretinsa vânzare a automobilelor din Europa.

Prin urmare, procurorii PCCOCS urmează să trimită pe banca acuzaților 11 învinuiți, dintre care patru sunt deținuți, inclusiv persoane cu rol de organizator ai acestui grupul criminal. În perioada infracțională, deținuții își ispășeau pedeapsa în Penitenciarul nr. 11 – Bălți pentru comiterea diferitor infracțiuni, inclusiv pentru omor, escrocherii și furt. Ceilalți învinuiți care activau la libertate, aveau rol de intermediari în schema infracțională. Actualmente, doi din aceștia sunt anunțați în căutare.

Pentru comiterea escrocheriei în cadrul unui grup criminal organizat, legea penală prevedea pedeapsa cu închisoarea de la 8 la 15 ani. În privința altor aspecte ale infracțiunii, investigația penală continuă, timp în care cei vizați se prevalează de prezumția nevinovăției, potrivit legii.

Dosarul penal conține peste 60 de volume și a fost anunțat de către autoritatea de investigație în noiembrie 2021, atunci când au avut loc 60 de percheziții în penitenciare și la domiciliile persoanelor vizate, sub conducerea PCCOCS. Pentru comiterea infracțiunii, membrii grupului criminal organizat își creau conturi pe paginile de internet de publicare a anunțurilor de vânzare, ulterior preluau imagini cu mașini de vânzare în statele din Europa și le propuneau spre vânzare în calitate de intermediari.

În următoarea fază, aceștia le cereau clienților sume de bani în avans, între 1500 și 3000 euro; iar uneori pretindeau astfel de sume în mod repetat, astfel încât unii păgubași le-au oferit și până la 9000 euro. Faza finală a schemei consta în ștergea contului de pe pagina anunțurilor publicitare și renunțarea la numerele de telefon folosite. Pentru realizarea schemei, în calitate de curieri ai sumelor de bani erau convinse ca să le acorde „asistență” persoane din afara penitenciarelor.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: