Rusia, obligată să plătească €4600 unei femei din stânga Nistrului, după ce CtEDO a constat încălcarea dreptului la un proces echitabil
Full Article 2 minutes read

Rusia, obligată să plătească €4600 unei femei din stânga Nistrului, după ce CtEDO a constat încălcarea dreptului la un proces echitabil

Rusia urmează să plătească 4600 de euro unei femei din regiunea transnistreană, după ce Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) a constat încălcarea dreptului la un proces echitabil, informează Asociația Promo-LEX.

Sursa citată notează că în anul 2013, reclamanta Irina Șcerbinina a fost concediată ilegal de la locul său de muncă, Centrul SIDA din or. Tiraspol, unde activa în calitate de medic. Potrivit reclamantei, concedierea sa a avut loc drept urmare a dezvăluirilor făcute public despre dezastrul din Centrul SIDA din or. Tiraspol și erorile grave comise de personalul medical și cel nemedical în cadrul acestui Centru. Unele nereguli din cadrul acestui Centru au fost confirmate de către așa-numita „procuratură rmn”.

Imediat după ce reclamanta a sesizat mai multe „autorități”, inclusiv „procuratura rmn” și împuternicitul pentru drepturile omului din regiunea transnistreană, reclamanta a fost concediată, invocându-i-se drept motiv de concediere „divulgarea informației confidențiale fără coordonarea administrației Centrului”.

Drept consecință, reclamanta a inițiat o acțiune împotriva angajatorului său în fața așa-numitor instanțe din stânga Nistrului. La data de 5 iunie 2014, așa-numita „curte supremă de justiție” de la Tiraspol a respins acțiunea reclamantei.

Ulterior, reclamanta s-a plâns și autorităților Republicii Moldova și Federației Ruse, însă fără nici un rezultat.

Prin urmare, la data de 4 decembrie 2014, Irina Șcerbinina a depus o cerere la CtEDO prin care a invocat încălcarea articolului 6 al Convenției și a menționat că procedurile „judiciare” în adresa sa nu au fost echitabile, deoarece instanțele care au examinat cazul ei nu erau „tribunale stabilite prin lege”. De asemenea, ea s-a plâns, în temeiul articolului 13, precum că nu a avut o cale de atac eficientă împotriva încălcării drepturilor sale garantate de articolul 6 din Convenție.

Prin hotărârea din 29 iunie 2021, „CtEDO a stabilit că, Rusia a exercitat un control efectiv asupra regimului de la Tiraspol în perioada în care au avut loc faptele”. Astfel, CtEDO a constat că Federația Rusă este responsabilă de încălcarea drepturilor reclamantei în cauza respectivă.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: