S-au acumulat prea multe gaze? După nemulțumirea ministrului Energiei, Moldovagaz explică de ce malul drept a consumat în martie gaz de la Gazprom
Full Article 3 minutes read

S-au acumulat prea multe gaze? După nemulțumirea ministrului Energiei, Moldovagaz explică de ce malul drept a consumat în martie gaz de la Gazprom

După conferința de presă a ministrului Energiei Victor Parlicov, din 21 martie, reprezentanții companiei „Moldovagaz” au publicat un comunicat de presă, prin care explică din ce motiv malul drept al Nistrului a consumat în ultimele zile gaz cumpărat.

Volumul de gaze naturale livrat de SAP „Gazprom” este recepționat de SA „Moldovagaz” la hotarul Ucraina-Republica Moldova. Astfel, în luna martie curent SAP „Gazprom” a asigurat livrarea către SA „Moldovagaz” a gazelor naturale în volum total de 176,7 milioane m3 sau 5,7 milioane m3 pe zi, insuficiente pentru ambele maluri ale Nistrului. Prin urmare, volumele livrate integral au fost redirecționate către SRL „Tiraspoltransgaz” pentru consumatorii din partea stângă a Nistrului, inclusiv întreprinderea „Moldavscaia GRES”, care produce energie electrică pentru partea dreaptă a Nistrului.

În același timp, „Moldovagaz” a asigurat în martie aprovizionarea consumatorilor cu cantități de gaze naturale necesare în baza contractului cu SA „Energocom”.

„În legătură cu încălzirea temperaturii aerului de afară și totodată reducerea cererii SA „Energocom” de procurare a energiei electrice de la „Moldavscaia GRES” în a doua jumătate a lunii curente, consumul de gaze naturale pe partea stângă a Nistrului s-a diminuat considerabil. În consecință, gazele naturale contractate au început să se acumuleze pe contul de echilibrare operațională (OBA) la punctele de interconectare ale sistemelor de transport gaze ale Ucrainei și Republicii Moldova, în pofida prevederilor Acordului de Interconectare semnat de operatori, care prevede că conturile OBA trebuie să tindă spre zero”, a explicat Moldovagaz.

Mai mult, conform condițiilor contractuale cu SAP „Gazprom” abaterile de la volumele stabilite pot fi maximum în limita de „minus” 5%, iar calculele au arătat că volumul prelevărilor efective era sub „minus” 6,8%.

În vederea neadmiterii încălcării condițiilor contractuale cu SAP „Gazprom”, SA „Moldovagaz” a preluat gazele naturale neprelevate de SRL „Tiraspoltransgaz” în decursul a 4 zile a câte 500 mii m3/zi. Pe data de 21 martie 2023, în cadrul ședinței comune dintre SA „Moldovagaz” și SRL „Tiraspoltransgaz”, s-a constatat revenirea din 22 martie 2023 la consumul integral al gazelor naturale livrat de SAP „Gazprom” zilnic de către partea stângă a Nistrului și s-a punctat asupra oportunității solicitării în termeni prevăzuți a revizuirii volumelor contractate”, a conchis Moldovagaz.

Amintim că ministrul Energiei Victor Parlicov a susținut pe 21 martie o conferință de presă. Acesta s-a arătat nemulțumit de decizia Moldovagaz de a relua furnizarea către consumatori a gazului importat de la Gazprom și nu de la Energocom.

„Noi pentru malul drept cred că nu avem nevoie la moment să procurăm gaze de la Gazprom”, a comunicat Parlicov.

Contractului de furnizare a gazelor naturale pentru Republica Moldova dintre SA „Moldovagaz” și SAP „Gazprom” este valabil până la 30 septembrie 2026.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: