Sindicaliștii, nemulțumiți de majorările recente ale salariului minim în domeniul construcțiilor (DOC)
Full Article 2 minutes read

Sindicaliștii, nemulțumiți de majorările recente ale salariului minim în domeniul construcțiilor (DOC)

Salariul minim stabilit în domeniul construcțiilor este insuficient, iar sindicatele vor insista ca acesta să fie stabilit la nivel de 6000 mii lei. Declarația a fost făcută de către Victor Talmaci, președintele Federației „Sindicons”. Reacția vine după ce, recent, Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a semnat cu partenerii sociali din ramura construcțiilor un acord care prevede majorarea salariilor angajaților din acest domeniu, din 1 octombrie.

Potrivit documentului, salariul minim tarifar pentru categoria I de calificare va constitui 3815 de lei (până acum a constituit 3100 de lei).

Acordul mai prevede ca valoarea minimă a salariului pentru unitățile care aplică sisteme netarifare de salarizare să fie de 2935 lei pentru muncitorii necalificați; 3522 lei pentru muncitorii de calificare medie, 4109 lei pentru muncitori de calificare superioară, iar pentru specialiști – la nivel de 4402 lei.

Potrivit lui Victor Talmaci, președinte al Federației „Sindicons”, procesul de negocieri a fost unul anevoios și a durat mai bine de 2 ani. Deși au fost obținute unele realizări, liderul sindical susține că sindicatele vor insista în continuare ca salariul minim în ramură să fie stabilit la nivel de 6000 mii lei.

„Este important ca întreprinderile să se conformeze deciziilor prevăzute în Acordul încheiat pentru a diminua nivelul economiei „tenebre”, iar salariații, la rândul lor, să nu accepte salarii derizorii”, a conchis liderul sindical.

Pe 17 septembrie, atunci când a fost semnat acordul, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spânu a declarat că oamenii din domeniul construcțiilor trebuie stimulați financiar, iar salariile acestora vor crește de la 1 octombrie 2021.

„Oamenii din domeniul construcțiilor trebuie motivați. Dacă anterior salariul mediu în domeniul construcțiilor agreat în Convenția Colectivă în Ramură era 8.902 lei, începând cu 1 octombrie al anului curent, acesta va fi 10.957 lei”, a remarcat Andrei Spânu.

Acordul de modificare a Convenției Colective în Ramura Construcțiilor pentru Anii 2018 – 2022 cu partenerii sociali a fost semnat de către Federația Sindicatelor de Construcții și Industria Materialelor de Construcții „Sindicons”, Federația Patronală a Constructorilor Drumarilor și a Producătorilor Materialelor de Construcție „Condrumat” și Federația Patronatului din Construcții și Producerea Materialelor de Construcții.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: