UPDATE Salariile judecătorilor CC vor fi, totuși, majorate. Grosu către Bolea: „E mai bine să îi plătească statul decât kuliokarii”
Full Article 3 minutes read

UPDATE Salariile judecătorilor CC vor fi, totuși, majorate. Grosu către Bolea: „E mai bine să îi plătească statul decât kuliokarii”

Parlamentul a reexaminat Legea nr.204/2021, care nu a fost promulgată de către președintele Republicii Moldova, pe motiv că lipsea avizul guvernului. Aceasta prevede inclusiv majorarea salariilor pentru judecătorii Curții Constituționale. Lefurile nu vor crește cu suma prevăzută inițial, însă, oricum, vor fi majorate.

UPDATE (15:11) Deputatul PAS Radu Marian a precizat că salariile judecătorilor au fost majorate cu 28%. Acesta a precizat că judecătorii CC au salarii diferite – unii mai mari, alții mai mici.

Au fost examinate obiecțiile expuse de către șeful statului, în special asupra amendamentului ce vizează majorarea remunerării judecătorilor Curții Constituționale prin modificarea Legii privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar. Anterior, Guvernul Republicii Moldova nu a acceptat amendamentul respectiv motivând că propunerea depășește cadrul de resurse disponibil, neavând acoperire financiară în proiectul Legii bugetului de stat pentru anul 2022.

Deputatul socialist Vladimir Bolea a menționat că salariile judecătorilor CC vor crește cu 34%: „La cele 44 de mii, salariul actual al judecătorilor, dacă mai adăugăm 15, reiese aproximativ 59 de mii. Să cunoască toți cetățenii”.

„Aproximativ nu sunteți departe de adevăr, dar foarte aproximativ. Nu îmi place să mă joc cu aproximările, de aceea m-am abținut de la o cifră exactă”, a replicat deputatul PAS Dumitru Alaiba.

La rândul său, deputatul PAS Oazu Nantoi a menționat: „Stimați colegi, nu văd nicio problemă. Dacă cuiva îi place salariul de membru al CC sau de deputat, nu are decât să devină”.

„Cineva tare a vrut, dar nu i-a reușit. Dar calculează bănuț în bănuț, mai are speranțe”, a intervenit speakerul Igor Grosu, făcând aluzie la deputatul PSRM Vasile Bolea, care s-a înscris anterior la concursul pentru ocuparea funcției de judecător al CC.

„Ca să fim mai exacți. Ați majorat salariile membrilor CC cu 34%”, a adăugat Bolea.

„Domnule Bolea, vă mulțumesc că ați făcut calculul. E mai bine să îi plătească statul decât „kuliokarii” și bandiții și Bahamas”, a conchis Grosu.

Legea nr.204 privind modificarea unor acte normative a fost REEXAMINATĂ, acumulând 59 de voturi ale deputaților.

 

***

Amintim că, în urma unui amendament la proiectul politicii bugetar-fiscale, semnat de deputații PAS, Olesea Stamate, Veronica Roșca și președintele Parlamentului, Igor Grosu, a fost aprobată o majorare semnificativă a salariilor judecătorilor Curții Constituționale, de la 44 de mii de lei la aproape 82 de mii. Totuși, amendamentul a fost votat fără a exista avizul Guvernului. Deputații socialiști au declarat ulterior că vor cere CC controlul constituționalității amendamentului, întrucât avizul Guvernului este obligatoriu pentru inițiativele care prevăd cheltuieli bugetare.

Pe 10 decembrie, președinta țării, Maia Sandu, a restituit Parlamentului, Legea cu privire la modificarea unor acte normative privind legislația bugetar-fiscală 2022, pe motiv că nu există avizul Guvernului la amendamentul cu privire la salarizarea angajaților Curții Constituționale.

În cadrul unei emisiuni televizate, președintele Parlamentului Igor Grosu a comentat situația și a argumentat că „el a avut impresia că avizul este pozitiv”.

Iar președinta Comisiei juridice, numiri și imunități Oleasea Stamate a declarat în cadrul unei emisiuni televizate că știa că amendamentul Guvernului este negativ, însă spera că a fost comisă o greșeală.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: