Sandu, despre MAN: Nu poate fi proeuropean cineva corupt. Ceban: Comentarii frustrate
Full Article 4 minutes read

Sandu, despre MAN: Nu poate fi proeuropean cineva corupt. Ceban: Comentarii frustrate

Primarul Ion Ceban, care recent a anunțat lansarea unui partid pro-european, s-a arătat deranjat de declarațiile președintei Maia Sandu. Șefa statului s-a referit în cadrul unui interviu pentru Vocea Basarabiei la partidul lansat de edil, menționând că „nu poate să fie european, proeuropean cineva care este corupt”. 

„Am fost întrebat de foarte multă lume ce cred despre comentariile frustrate apărute public a doamnei. Puzderie halucinantă și incompetentă este conducerea de astăzi, care mimează democrația și minte oamenii săi atât în țară, cât și peste hotare”, a scris Ceban, pe Facebook.

Edilul a spus că „MAN este un Partid care construiește transparent și așa vom continua”. „Vă este frică! Puteți să mă închideți, să mă persecutați și să inventați tot felul de dosare, adevarul este supra”, a adăugat Ceban.

De menționat că Maia Sandu, în cadrul unui interviu pentru Vocea Basarabiei, s-a referit la anunțul recent al primarului capitalei cu privire la lansarea unui partid pro-european.

„Suntem o țară democratică și se poate înghesui, cine vrea. Am văzut că au fost anunțate o puzderie de partide, dar asta înseamnă democrație, cine vrea – își face partid”, a spus președinta.

Șefa statului a adăugat că „nu poate să fie european, proeuropean cineva care este corupt”.

„A fi partid proeuropean înseamnă să-ți finanțezi partidul sau mișcarea transparent și legal, să se vadă cine sunt donatorii. Înseamnă să trăiești după valorile europene, dar nu să te numești, că noi am mai văzut din ăștia care își ziceau europeni, dar se comportau ca un regim autoritar și erau implicați în corupție”, a adăugat Sandu, adăugând că cei care își anunță lansarea trebuie „să spună ce cred despre războiul inițiat de Rusia în Ucraina, să spună despre lucruri reale și concrete, să-și spună punctul de vedere, așa încât oamenii să poată să judece”.

***

Amintim că primarul capitalei Ion Ceban a anunțat crearea Mișcării Alternativa Națională încă pe data de 30 decembrie 2021.

Potrivit profilului realizat de RISE Moldova, Ion Ceban s-a alăturat Partidului Socialiștilor din Republica Moldova pe listele căruia a ajuns în Parlament în 2014. Ulterior a renunțat la funcția de deputat pentru cea de consilier municipal Chișinău.

După prezidențialele din 2016, câștigate de liderul socialiștilor Igor Dodon, fost comunist și el, Ceban i-a devenit consilier pe politica internă, secretar și purtător de cuvânt. La alegerile locale anticipate din 2018 a candidat la șefia Primăriei Chișinău, după ce primarul general Dorin Chirtoacă și-a dat demisia, pe fundalul unor acuzații de trafic de influență în „dosarul parcărilor cu plată”.

Ceban a reușit să acceadă în turul doi, dar a cedat în fața lui Andrei Năstase, care a obținut 52.57% din voturile alegătorilor. Într-un final, rezultatele scrutinului au fost declarate nule, după ce instanța de judecată a constatat că un filmuleț video postat de Năstase pe Facebook în ziua alegerilor a fost în măsură să influențeze opțiunea alegătorilor, decizie criticată vehement de societatea civilă și de partenerii externi.

Ceban intră din nou în Parlament după alegerile din februarie 2019 și devine unul dintre vicepreședinții noului legislativ, după ce socialiștii fac alianță cu Blocul ACUM, format de Partidul Acțiune și Solidaritate și Platforma Demnitate și Adevăr, ultima fiind condusă de Andrei Năstase, contracandidatul său la locale.

La alegerile locale generale din octombrie 2019 a candidat din nou la șefia Primăriei mun. Chișinău. Și de această dată a acces în turul doi, în care s-a duelat tot cu Năstase. Doar că acum Ceban a învins cu 52.39% din voturi, devenit primul primar general de stânga al mun. Chișinău.

De menționat că în noiembrie 2019, Ion Ceban și-a suspendat activitatea de membru al Partidului Socialiștilor. Un an mai târziu, în noiembrie 2020, acesta și-a luat trei zile de concediu, pentru a fi alături de Igor Dodon în campania pentru alegerile prezidențiale.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.NM a lansat o campanie de crowdfunding pe Patreon. Fiți complicele nostru

Acum, fiecare dintre voi, cititorii noștri, are ocazia să contribuie și să ne susțină activitatea, să ia parte la transformarea Moldovei. Vom continua să facem jurnalism corect în Moldova. Iar cu ajutorul vostru, vom putea să ne facem munca și mai bine. Vă propunem să alegeți una dintre cele 6 opțiuni prin care ne puteți susține. La rândul nostru, suntem gata să vă oferim toată recunoștința și mici surprize. Accesați linkul pentru a deveni complicele nostru. Și alegeți statutul care vi se potrivește: de la prieten până la președinte.

Susține NewsMaker.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: