Ziua Vinului ar putea fi, totuși, sărbătorită. Nemerenco: „Nu cred că este necesar să renunțăm la viață”
Full Article 3 minutes read

Ziua Vinului ar putea fi, totuși, sărbătorită. Nemerenco: „Nu cred că este necesar să renunțăm la viață”

Ziua Națională a Vinului, marcată în Republica Moldova în prima sâmbătă și duminică a lunii octombrie (2 și 3 octombrie în acest an), ar putea fi, totuși, sărbătorită. Ministrul Sănătății Ala Nemerenco a menționat, în cadrul ediției din 13 septembrie a emisiunii „În Profunzime” de la PRO TV Chișinău, că este de părere că manifestarea trebuie să se desfășoare, în cazul în care va fi bine organizată. Decizia finală urmează a fi luată, însă, de Comisia Națională Extraordinară pentru Sănătate Publică (CNESP).

„Decizia o va lua Comisia. Deocamdată, pentru ei, sunt introduse limitări – prezentarea certificatelor. Nu cred că este necesar să ne limităm totalmente și să renunțăm la viață. Cu atât mai mult că nu este vorba despre Ziua Vinului, este vorba despre posibilitatea ca agricultorii să-și prezinte produsele, să o poată vinde”, a argumentat Ala Nemerenco.

La remarca moderatoarei Lorena Bogza că, în cazul în care evenimentul ar fi fost organizat de către fosta guvernare, decizia ar fi fost criticată, ministrul Sănătății a răspuns: „Depinde cum organizăm, dacă suntem capabili să organizăm bine, este bine să se desfășoare. Dacă nu putem să organizăm, trebuie să renunțăm. Asupra acestui eveniment se va pronunța Comisia, nu eu”.

***

Pe 18 august, primarul general al capitalei Ion Ceban a declarat că Primăria capitalei este gata să pună la dispoziția producătorilor de vinuri orice locație din oraș, pentru desfășurarea Zilei Naționale a Vinului. Edilul a precizat că decizia cu privire la organizarea sărbătorii va fi luată în funcție de numărul de cazuri de infectări cu COVID-19 din acea perioadă.

Anul trecut, din cauza pandemiei de coronavirus, sărbătoarea s-a desfășurat mai mult virtual. Înainte de pandemia de coronavirus, Ziua Vinului aduna mii de participanți: atât cetățeni ai țării, cât și turiști străini.

Pe 9 septembrie, CNESP a declarat stare de urgență în sănătate publică. Conform noilor prevederi ale Comisiei, din 11 septembrie, adulții au acces la evenimentele desfășurate în aer liber – spectacole, concerte, festivaluri și în spațiile închise – cluburi, ringuri de dans, teatre, cinematografe, săli de concerte și evenimente în baza:

  • certificatului cu schema completă de vaccinare (format digital sau suport de hârtie) valabil după 14 zile de la a doua doză
  • rezultatul negativ al unui test PCR nu mai vechi de 72 de ore
  • certificat al unui test rapid, nu mai vechi de 48 de ore
  • prezentarea concluziei medicale, în cazul persoanelor care au suportat Covid-19 în ultimele 6 lun
  • un act de prezență al anticorpilor, valabil timp de 90 de zile din data efectuării investigației
x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: