„Penalul” Rizea nu a fost lăsat să își deschidă televiziune în Moldova. Scandal la ședința CA
Full Article 5 minutes read

„Penalul” Rizea nu a fost lăsat să își deschidă televiziune în Moldova. Scandal la ședința CA

Cu votul a cinci membri pro și a doi membri contra, Consiliul Audiovizualului (CA) a respins, pe 15 iulie, cererea companiei Realitatea-PHG pentru serviciul media audiovizual de televiziune TV Realitatea Moldova. Ședința CA a avut loc cu scandal, după ce ex-deputatul român Cristian Rizea, deținătorul companiei Realitatea-PHG, a acuzat membrii CA de aservire politică. Potrivit lui Rizea, decizia de a respinge cererea sa a fost luat din timp și la comandă. „Aici nu operăm cu falsuri”, i-a răspuns, în schimb, președinta CA Liliana Vițu.

Consiliul Audiovizualului și-a argumentat decizia prin faptul că fostul politician nu ar fi respectat articolul 6 din Codul Serviciilor Media Audiovizuale, care prevede că furnizorii de servicii media au obligația să rezerve operelor europene o proporție de cel puțin 50% din timpul de emisie.

Ce observ eu este că nu este respectat articolul din Codul Serviciilor Media Audiovizuale, care prevede că operele europene trebuie să fie în măsură de cel puțin 50%. Deci structura nu respectă prevederile Codului, motiv pentru care eu personal voi vota pentru respingerea structurii”, a declarat președinta CA Liliana Vițu.

Cristian Rizea a negat acuzațiile și a declarat că procentajul a fost modificat urmare a intervenției membrului CA Nicolai Dastic. Fostul politician spune că a înregistrat convorbirea dintre el și Dastic, ca dovadă, și că o va prezenta public.

Eu am pregătit cu 50 la sută inițial, domnul Dastic e prezent aici. El e cel care ne-a sugerat să modificăm această cifră. Este angajatul dvs. Ca să fie foarte clar. Eu am înregistrarea convorbirii cu dl Dastic de la el din birou și o voi arăta public tuturor moldovenilor ca să vadă cum dânsul ne-a obligat să modificăm asta”, a declarat Rizea.

Domnule Rizea, în primul rând nu v-am obligat, dar v-am recomandat reieșind din calculele din grila de emisie pe care ați prezentat-o dvs., și pe care le-am efectuat de față cu dvs.”, a spus, în replică, Dastic.

Fostul parlamentar român a acuzat Consiliul Audiovizualului de apartenență politică și spune că nici măcar nu a fost anunțat că astăzi, pe 15 iulie, va avea loc ședința în care urma să fie examinată cererea sa. Mai mult, ar fi aflat despre ședință din sursele media, care ar fi aflat, la rândul lor, urmare a unei „scurgeri de informații” din interiorul CA.

Președinta CA Liliana Vițu a respins acuzațiile fostului deputat. Potrivit ei, ordinea de zi a fiecărei ședințe a Consiliului este publicată în prealabil cu cinci zile premergătoare ședinței propriu-zise. „Nu este o scurgere de informații. Noi nu permitem ca aici sa fie operate falsuri. V-am transmis și o scrisoare prin care v-am anunțat”, a declarat, la rândul ei, Liliana Vițu.

În context, cu 5 voturi pentru și două împotrivă, membrii Consiliului Audiovizualului au decis să respingă cererea lui Rizea prin care a cerut emisie pentru postul TV Realitatea Moldova. Asta în condițiile în care fostul parlamentar român a cerut un termen de șapte zile, până la următoarea ședință a CA, ca să remedieze probleme enunțate.  „Rușine!”, le-a spus Rizea membrilor CA, după ce aceștia și-au anunțat decizia. „Am dovezi. Ați primit ordine. O știam de aseară. Sunteți aserviți politic”, a mai declarat Cristian Rizea.

De menționat că Cristian Rizea a cerut Consiliului Audiovizualului eliberarea licenței de emisie companiei Realitatea-PHG pentru serviciul media audiovizual de televiziune TV Realitatea din Moldova. Potrivit lui Rizea, noul post de televiziune își dorea a fi unul pro-european, care să reflecte realitățile Republicii Moldova.

Potrivit datelor publice, Realitatea-PHG a fost înființată pe 7 octombrie 2020. Rizea și Ditcov dețin câte 50% din firmă, iar administratorul companiei este Veaceslav Belescu.

***

Cristian Rizea a fost condamnat definitiv în România pentru trafic de influență la 4 ani și 8 luni de închisoare cu executare. Acesta, însă, fugise din România cu două luni înainte de anunțarea sentinței, în ianuarie 2019 și s-a mutat în Republica Moldova.

Fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, a semnat decretul prin care i-a retras cetățenia moldovenească lui Cristian Rizea. Acesta a fost reţinut în Republica Moldova pe 3 noiembrie 2020. Rizea era bănuit că ar fi comis ilegalităţi de natură penală atunci când a obţinut cetăţenia moldovenească. Mai exact, ar fi făcut declaraţii false în procesul de dobândire a cetăţeniei. În mai, Cristian Rizea a fost eliberat din arest de autoritățile moldovenești, deoarece a expirat termenul maxim de zile până la care o persoană poate fi reținută în Republica Moldova până să fie extrădată.

Politicianul a decis să participe la alegerile locale din Bălți din partea Partidului NOI, condus de Vladimir Dashi, însă Consiliul Electoral de Circumscripție a refuzat să-l înscrie. Ulterior, Rizea a anunțat că va candida la funcția de primar de Chișinău. Acesta a înființat site-ul „Realitatea din Moldova” și un canal de YouTube, unde sunt publicate informații compromițătoare despre persoane publice din R. Moldova și România. Mai mulți dintre cei vizați au anunțat că îl vor acționa în judecată pentru defăimare.

Pe 13 aprilie, Rizea a anunțat că a decis să înființeze un partid politic. Politicianul a precizat că formațiunea va fi „de orientare pro-europeană și naționalistă”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: