(VIDEO) Schimb de replici între Ceban și Stamate, pe tema Aeroportului: „De la domnul primar nu ne putem aștepta să fie expert juridic”
Full Article 4 minutes read

(VIDEO) Schimb de replici între Ceban și Stamate, pe tema Aeroportului: „De la domnul primar nu ne putem aștepta să fie expert juridic”

Primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, se întreba în cadrul unei emisiuni de la Jurnal TV, de ce Aeroportul Internațional Chișinău (AIC) nu a fost întors Republicii Moldova, după ce arbitrajul de la Stockholm respinsese cererea formulată de KomaksAvia, dând câștig de cauză țării noastre. De cealaltă parte, depuatat PAS Olesea Stamate susține că aceste declarații au fost făcute de dragul manipulării și dezinformării, iar actuala guvernare a întreprins toate măsurile legale care pot garanta întoarcerea AIC în gestiunea statului, iar acum deciziile sunt în mâna justiției.

Edilul s-a arătat indignat de faptul că actuala guvernare nu a întreprins măsurile necesare pentru a întoarce Aeroportul Internațional Chișinău în gestiunea statului, după ce arbitrajul de la Stockholm respinsese cererea formulată de KomaksAvia, dând câștig de cauză Republicii Moldova.

„Că tot ați spus de Aeroport, vreau să vă întreb și eu și să-i întreb și pe ceilalți, noi avem decizia de la Stockholm privind întoarcerea Aeroportului, de ce până în ziua de astăzi Aeroportul nu este întors Republicii Moldova? Faptul că Aeroportul astăzi nu este întors, este o întrebare foarte pertinentă”, a declarat Ion  Ceban.

În replică, depuatat PAS Olesea Stamate susține că aceste declarații au fost făcute pentru a manipula opinia publică.

„Nici de la domnul Primar nu ne putem aștepta să fie expert și în materie juridică. Problema este că pretinde a fi. Și în loc să întrebe și să se intereseze de la cei care cunosc, face declarații tari, doar de dragul manipulării și dezinformării”, a scris Stamate.

Potrivit deputatei, responsabilii ar fi întreprins toate măsurile legale care pot garanta întoarcerea Aeroportului Internațional Chișinău în gestiunea statului.

„Explic (nu pentru Primar, că el cunoaște adevărul, dar încearcă să manipuleze) pentru cetățenii noștri:
1. Decizia arbitrajului de la Stockholm se referă la respingerea cererii Komaksavia Airport Invest Ltd, stabilind că Komaksavia Airport Invest Ltd nu are investiție în Avia Invest SRL în temeiul dreptului internațional. Or, asta înseamnă că acest contract de concesiune nu poate fi protejat pe calea arbitrajului investițional.
2. Respingerea cererii lor la Stockholm nu înseamnă că nu există un acord, în baza căruia Aeroportul a fost concesionat.
3. Chiar daca noi considerăm că acordul a fost încheiat în mod fraudulos – statul trebuie să demonstreze acest lucru în instanță. Și tocmai de asta am inițiat un litigiu în instanță încă în 2019, în perioada Guvernului condus de Maia Sandu.
4. În paralel, la procuratură se investighează partea penală a aspectelor ce țin de concesionarea aeroportului și dacă dosarul nu a fost încă transmis în instanță, urmează să fie transmis cît mai curând.
5. Or, exact cele două căi expuse în punctul 3 si 4 sunt căile legale de restituire a aeroportului în gestiunea statului. Și sper ca judecătorii să examineze cu buna diligență cele două litigii, și în termeni cât mai restânși să avem și soluția.
6. Deci, ca să fie clar: noi am întreprins toate măsurile legale care ne pot garanta întoarcerea AIC în gestiunea statului. Acum deciziile sunt în mâna justiției”, a precizat Stamate.

La final, depuatata l-a îndemnat pe Ion Ceban să se ocupe de problemele orașului Chișinău.

„P.S. mesaj domnului Primar: ocupați-vă de problemele orașului, de construcțiile neautorizate sau autorizate aiurea de colegii dvs., de amenajarea locurilor de parcare (în special în zona centrală a orașului), de modernizarea rețelei transportului public. Offf, domn Primar, aveți atîtea de care nu vă ocupați, deși ar trebui… De cele ce țin de competența Guvernului sau a Parlamentului – stați liniștit, ne ocupăm noi, cu responsabilitate și respect față de cetățeni”, a adăugat Stamate.

Amintim că pe 3 august Avia Invest SRL a anunțat că arbitrajul de la Stockholm a interzis rezilierea contractului de concesionare a Aeroportului Internațional Chișinău.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.NM a lansat o campanie de crowdfunding pe Patreon. Fiți complicele nostru

Acum, fiecare dintre voi, cititorii noștri, are ocazia să contribuie și să ne susțină activitatea, să ia parte la transformarea Moldovei. Vom continua să facem jurnalism corect în Moldova. Iar cu ajutorul vostru, vom putea să ne facem munca și mai bine. Vă propunem să alegeți una dintre cele 6 opțiuni prin care ne puteți susține. La rândul nostru, suntem gata să vă oferim toată recunoștința și mici surprize. Accesați linkul pentru a deveni complicele nostru. Și alegeți statutul care vi se potrivește: de la prieten până la președinte.

Susține NewsMaker.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: