Scurgeri de documente ale FBI: Prigojin este persoana, care a informat Ucraina despre planul Rusiei de destabilizare a Republicii Moldova
Full Article 5 minutes read

Scurgeri de documente ale FBI: Prigojin este persoana, care a informat Ucraina despre planul Rusiei de destabilizare a Republicii Moldova

Biroul Federal de Investigații (FBI) al SUA ar fi aflat că fondatorul structurii private militare ruse Wagner, Evghenii Prigojin, a oferit Kievului date despre pozițiile armatei ruse în schimbul retragerii Forțelor Armate ale Ucrainei din Bahmut, scrie Агентство Новости.

La sfârșitul lunii ianuarie, Evghenii Prigojin a apelat la interlocutorii departamentului de informații militare ucrainene, cu care a menținut comunicații secrete în timpul războiului, și a propus să ofere Kievului informații despre pozițiile trupelor ruse care ar putea să fie folosit pentru un atac, în schimbul retragerii trupelor ucrainene din Bahmut. Acest lucru este raportat de The Washington Post, invocând scurgerile de documente ale FBI.

Pe fundalul unui conflict cu conducerea Ministerului rus al Apărării, Prigojin sprijină serviciul secret al Ministerului Apărării cu informații, se arată în scurgere. Pe lângă apelurile telefonice, s-a întâlnit personal cu ofițerii Direcției Principale de Informații a Ministerului Apărării al Ucrainei într-o țară din Africa, se mai arată în documente. Serviciile de informații americane arată că Prigojin regretă pierderile grele ale structurii private militare ruse Wagner și îndeamnă Ucraina să atace mai puternic trupele ruse.

Potrivit unuia dintre documente, Prigojin i-a spus unui ofițer de informații ucrainean că duc lipsă de muniție. El a sfătuit forțele ucrainene să avanseze spre Crimeea, pe fondul moralului militar scăzut al Rusiei. Raportul menționează, de asemenea, alte informații despre care Prigojin era conștient de scăderea moralului în rândul forțelor Wagner, inclusiv faptul că unii dintre luptătorii săi au refuzat să opereze în zona Bahmut de teamă de mai multe victime.

Documentele nu precizează zona în care Prigojin și-a propus să dezvăluie pozițiile trupelor ruse. Potrivit scurgerii, Kievul suspectează că Kremlinul știe despre comunicarea lui Prigojin cu informațiile ucrainene.

Doi oficiali ucraineni, vorbind sub rezerva anonimatului, au confirmat că Prigojin a vorbit cu serviciile secrete ucrainene de mai multe ori. Un oficial a spus că șeful Wagner a reînnoit în mod repetat oferta pentru Bahmut, dar Kievul a respins-o pentru că oficialii nu au încredere în Prigojin și cred că propunerile sale ar fi putut fi lipsite de sinceritate. Un interlocutor ucrainean a descris contactele ca pe o încercare de a „ține prietenii apropiați și inamicii și mai aproape”.

O sursă The Washington Post de la Casa Albă a avertizat că Washingtonul are îndoieli cu privire la sinceritatea intențiilor lui Prigojin.

Într-un interviu pentru The Washington Post, oferit de președintele ucrainean Vladimir Zelenski în luna mai, liderul de la Kiev nu a confirmat contactul cu Prigojin, menționând că: „Este o chestiune de informații [militare]”.

După publicarea interviului, The Washington Post a șters un fragment mare. Utilizatorii au observat acest lucru comparând versiunea actuală a materialului cu cea de arhivă, scrie Meduza. A dispărut fragmentul în care Zelenski a răspuns la o serie de întrebări despre scurgerea de documente secrete americane, care au devenit cunoscute în aprilie. Jurnalistul de la The Washington Post susține că potrivit documentelor scurse, Prigojin ar fi informat Ucraina despre planul Rusiei de destabilizare a Republicii Moldova.

„WP: Pot citi ce informații există despre Prigojin. Pe 13 februarie, șeful Direcției Principale de Informații a Ucrainei Kirill Budanov v-a informat despre planul Rusiei de destabilizare a Republicii Moldova cu ajutorul a doi foști angajați ai Wagner. Budanov v-a spus că vede această schemă ca pe o modalitate [a părții ruse] de a-l condamna pe Prigojin [pentru discuții cu Direcția principală de informații a Ministerului Apărării al Ucrainei], pentru că „avem de-a face cu el”. L-ați instruit pe Budanov să informeze președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, iar Budanov v-a spus că Direcția principală de informații a Ministerului Apărării al Ucrainei l-a informat pe Prigojin că va fi declarat trădător, care lucrează pentru Ucraina. Documentul mai spune că Budanov se aștepta ca rușii să folosească detalii despre discuțiile secrete ale lui Prigojin cu Direcția principală de informații a Ministerului Apărării al Ucrainei și întâlnirile cu ofițerii din Africa”, l-a întrebat jurnalistul pe Zelenski.

La rândul său, liderul de la Kiev a zis că nu înțelege despre ce este vorba.

Totodată, Prigojin însuși cu o zi înainte, ca răspuns la o întrebare despre legăturile cu serviciile secrete ucrainene, a spus că „încă suntem cu Budanov în Africa”.

Amintim că luptele pentru Bahmut au loc din august 2022, principala forță de atac din partea rusă a fost PMC Wagner. În ultimele luni, șeful Wagner a acuzat Ministerul Apărării că nu a primit suficientă muniție, motiv pentru care Bahmut nu a reușit până acum să fie capturat.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: