Se deschid piețele din Moldova. Ce reguli trebuie respectate, pentru a nu vă infecta
Full Article 3 minutes read

Se deschid piețele din Moldova. Ce reguli trebuie respectate, pentru a nu vă infecta

De la 1 iunie, piețele de pe tot teritoriul Moldovei își reiau activitatea. Însă comercianții, administratorii și cumpărătorii vor trebui să respecte regulile de securitate elaborate de Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică. NM relatează, cum vor trebui să funcționeze piețele și ce măsuri ar trebui, în opinia epidemiologilor, să prevină răspândirea coronavirusului.

Cum trebuie să fie organizată activitatea pieței?

În fiecare dimineață, înainte de a-și începe lucrul, tuturor comercianților de la piață va trebui să le fie verificată temperatura. Dacă se va depista temperatură ridicată sau alte semne ale bolii, nu vor fi lăsați să lucreze.

Va trebui să fie dezinfectate tejghelele, frigiderele, cântarele, utilajele și tot teritoriul pieței. Aceste lucrări vor fi obligatorii la începutul și la sfârșitul zilei de muncă, dar și la fiecare trei ore de lucru al pieței, fără a afecta produsele de pe tejghele.

În locuri accesibile pentru cumpărători, trebuie să fie dozatoare cu dezinfectanți pentru mâini, pe bază de alcool. În wc-urile din piață trebuie să fie în permanență apă fierbinte și soluții dezinfectante pentru mâini.

În timpul activității, comercianții vor trebui să poarte măști și mănuși, acestea urmând să fie asigurate de administratorii piețelor. În pavilioanele închise, pe cât va fi posibil, trebuie să fie instalate ecrane de protecție între cumpărători și vânzători. Iar între punctele de comercializare trebuie să fie o distanță de cel puțin doi metri.

Intrarea și ieșirea din piață trebuie să fie în locuri diferite, conform cerințelor comisiei. La intrarea în piață, cumpărătorii urmează să fie anunțați că trebuie să respecte distanța socială. Prin difuzoare, trebuie să fie difuzate informații despre măsurile de protecție împotriva coronavirusului. Pe locuri vizibile, trebuie să fie afișate panouri informative coordonate cu Agenția Națională de Sănătate Publică.

Ce trebuie să facă clienții?

La intrarea în piață, tuturor cumpărătorilor le va fi verificată temperatura. Dacă aceasta va fi mare, cumpărătorul nu va fi lăsat să intre în piață, sugerându-i-se să se adreseze medicului.

Prin decizia comisiei, cumpărătorii nu trebuie să se apropie de vânzători și alte persoane la o distanță mai mică de un metru.
Menționăm că în Dispoziția comisiei nu se menționează nimic despre obligațiunea cumpărătorilor de a purta mască.

Ce se va întâmpla în caz de nerespectare a regulilor?

Vladislav Cotici, directorul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), a menționat că inspectorii agenției vor monitoriza respectarea normelor sanitare, iar în caz de încălcare, vor retrage autorizația de comercializare a vânzătorilor.

Potrivit afirmațiilor sale, pregătirile pentru deschiderea Pieței Centrale din Chișinău sunt în toi. „Administratorii sălilor monitorizează lucrările de dezinfectare și divizarea spațiului pentru respectarea distanței necesare și direcționarea fluxului de cumpărători care vor veni la piață”, a spus el.

***
Reamintim că lucrătorii piețelor din Chișinău au protestat de câteva ori din cauza că nu li se permite să-și reia activitatea. Astfel, la protestul din 16 mai, comercianții de la Piața Centrală susțineau că au pierdut unicul venit, nu au obținut niciun fel de ajutor din partea statului și au promis că acceptă să îndeplinească toate normele de securitate, inclusiv să instaleze dezinfectanți pe rafturi și să lucreze purtând măști și mănuși.

La 25 mai, Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a decis să deschidă toate piețele începând cu data de 1 iunie.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: