„Se pare că autoritățile au decis să se oprească”. În Transnistria unul dintre dosarele penale pentru „jignirea” lui Krasnoselski a fost clasat (DOC)
Full Article 10 minutes read

„Se pare că autoritățile au decis să se oprească”. În Transnistria unul dintre dosarele penale pentru „jignirea” lui Krasnoselski a fost clasat (DOC)

Un dosar penal pentru jignirea liderului Transnistriei, Vadim Krasnoselski a fost clasat pentru prima dată în această regiune. Nadejdei Bondarenco, președintele interimar al partidului comunist din stânga Nistrului, i-au fost retrase toate acuzațiile: ancheta a stabilit că în Transnistria nu există autorități și specialiști care ar putea să efectueze a doua expertiză și să demonstreze că o jignire directă chiar a avut loc. Între timp, în închisorile din stânga Nistrului constinuă să se afle persoane acuzate de „jigniri” în temeiul acelorași expertize, iar unele dintre acestea au fost anunțate în căutare din același motiv. NM relatează, cum s-a întâmplat așa ceva și de ce juriștii consideră că autoritățile locale ar trebui să reexamineze acum toate dosarele penale similare.

Ce s-a întâmplat?

Nadejda Bondarenco are 70 ani, este președintele interimar al partidului comunist din stânga Nistrului și redactorul-șef al ziarelor locale de opoziție «Правда Приднестровья» („Adevărul Transnistriei”) și «Голос народа» („Vocea poporului”). Dosarul penal împotriva sa a fost inițiat în anul 2020, în temeiul articolelor „despre jignirea publică a președintelui RMN” și „jignirea unui reprezentant al guvernării”.

„Se pare că autoritățile au decis să se oprească”. În Transnistria unul dintre dosarele penale pentru „jignirea” lui Krasnoselski a fost clasat (DOC)

Nadejda Bondarenco. Фото: dnestr.tv

Ea a fost bănuită de jignirea câtorva demnitari: colaboratori din Comitetul de Anchetă, de la procuratură, de la Ministerul Justiției și a liderului Transnistriei, Vadim Krasnoselski. Și toate acestea – din cauza că a publicat în ziarele „Vocea poporului” și „Adevărul Transnistriei” o declarație de-a lui Oleg Horjan către transnistreni, pe care acesta a scris-o aflându-se în închisoare. Menționăm că în textul declarației nu a fost indicat niciun nume. Bondarenco risca până la 5 ani privațiune de libertate, amenzi și lucrări în folosul comunității.

S-a constatat că dosarul penal împotriva lui Bondarenco a fost clasat încă în luna martie curent. Dar ea a aflat despre aceasta doar peste câteva luni, în octombrie, dintr-o scrisoare a MAI din regiunea transnistreană. Bondarenco a descoperit din aceeași scrisoare că a fost vizată în patru dosare penale și nu două, așa cum credea mai devreme.

„A venit o înștiințare precum că «patru dosare penale au fost comasate într-o singură cauză»”, a comunicat Bondarenco pentru NM. Dosarul comasat a fost clasat la 22 martie curent. Bondarenco a avut două restricții de a părăsi localitatea și acestea au fost suspendate imediat după ce dosarul a fost închis.

Cum „s-au pierdut” experții?

Dosarul împotriva lui Bondarenco, la fel ca și altele de acest gen, au fost deschise în Transnistria în temeiul unei „expertize lingvistice”, care stabilea dacă a avut loc „jignirea guvernării”. Însă în luna martie curent, s-a constatat pe neașteptate că în Transnistria, practic nu are cine efectua astfel de expertize.

„Se pare că autoritățile au decis să se oprească”. În Transnistria unul dintre dosarele penale pentru „jignirea” lui Krasnoselski a fost clasat (DOC)

Universitatea de Stat „T. Șevcenko”. Foto: Новости Приднестровья (Actualitatea Transnistriei).

Potrivit deciziei privind încetarea cazului, în luna septembrie 2020, în timpul anchetei preliminare în dosarul lui Bondarenco, a fost efectuată „o investigație lingvistică”. Aceasta a constatat că patru ediții ale ziarului „Adevărul Transnistriei” din anii 2019-2020 conțin nu numai „apeluri la acțiuni extremiste”, dar și „informații care discreditează administrația regiunii transnistrene, jignesc public guvernarea și Președintele RMN, distribuie declarații publice negative”.

În calitate de expert a participat Natalia Krivoșapova, expert judiciar pe lângă MAI din stânga Nistrului. De notat că aceasta activează și în calitate de conferențiar la Universitatea de Stat „T. Șevcenko”. Astfel, reieșind din constatările lui Krivoșapova, Bondarenco a fost acuzată de „jignirea” lui Krasnoselski.

În luna februarie curent, a apărut deja o nouă concluzie a „expertului nr. 37”, fiind vorba despre aceeași Krivoșapova. De data aceasta, ea a indicat că în articolele din „Adevărul Transnistriei” există „o jignire ascunsă a întregii guvernări a RMN, nu este indicat în mod concret, cine anume”.

Din cauza diferențelor în concluzii, ancheta s-a adresat din nou către Universitatea „T. Șevcenko” după o expertiză repetată. Și aici s-a constatat că aceasta nu poate fi efectuată.

În decizia MAI se menționează că la 5 martie, Stepan Beril, rectorul universității, a refuzat să fie efectuată expertiza lingvistică. În răspunsul oferit anchetei, Beril a specificat că în conformitate cu legislația locală, „efectuarea expertizelor lingvistice de către specialiștii de la US „T. Șevcenko” este imposibilă din cauza lipsei cadrelor didactice acreditate”.

MAI a comunicat că după aceasta, ancheta s-a adresat către Ministerul Educației din Transnistria, solicitând ajutorul în identificarea experților în alte instituții. Și iarăși n-a mers. Cei de la minister au spus că nu știu, cine din domeniul educației are „cunoștințe speciale în domeniul activității medico-legale” și ar putea efectua expertiza.

Întrucât nu a găsit specialiști pentru o expertiză repetată, ancheta a decis să se bazeze pe concluziile ultimului studiu al „expertului nr. 37”, în care se menționa că în materialele lui Bondarenco nu au fost jigniri personale, ci doar „jigniri ascunse la adresa întregii guvernări a RMN”.

În consecință, ancheta a ajuns la concluzia că în acțiunile lui Bondarenco, redactorul-șef al ziarului „Adevărul Transnistriei”, nu există componenta infracțiunii prevăzute de articolul privind „jignirea publică a președintelui RMN”. Cazul a fost închis.

Постановление МВД / Бондаренко by newsmakermd on Scribd

Care este rolul viitoarelor alegeri în acest caz?

Bondarenco a menționat într-un dialog cu NM că în decizia cu privire la încetarea cauzei sale penale ancheta „a recunoscut” pentru prima dată că efectuarea unei expertize lingvistice criminalistice în Transnistria este imposibilă.

 „Până acum, în câteva astfel de dosare penale, judecătoria noastră pur și simplu neglija aceste circumstanțe sensibile. Dar se pare că autoritățile au decis să se oprească. Probabil, pentru o vreme?”, a menționat Bondarenco.

Ea consdideră că dosarul penal împotriva sa a fost clasat din cauza viitoarelor alegeri ale președintelui Transnistriei, la care actualul lider al regiunii Krasnoselski candidează pentru cel de-al doilea mandat. De notat că alegerile urmează să se desfășoare la 12 decembrie curent. Bondarenco nu exclude faptul că după aceasta, dosarul ar putea fi reluat în orice moment.

„Cred că au închis dosarul, pentru că se apropie alegerile. Nu am fost tare încântată când am aflat despre încetarea dosarelor mele penale, pentru că acestea pot fi reluate în orice moment. Dar deocamdată e liniște”, a remarcat Bondarenco.

De notat că aceasta nu este prima „indulgență” din ultimul timp în stânga Nistrului. Două luni mai devreme, la 10 august, activistul Ghennadi Ciorba a fost eliberat dintr-o închisoare din regiunea transnistreană. Și acesta a fost acuzat de „jignirea” lui Krasnoselski și a fost ținut în arest timp de un an. În cazul său, sovietul suprem al Transnistriei a înlocuit pedeapsa reală cu una cu suspendare.

„Se pare că autoritățile au decis să se oprească”. În Transnistria unul dintre dosarele penale pentru „jignirea” lui Krasnoselski a fost clasat (DOC)

Protestul lui Stepan Popovski. Foto: NewsMaker

La 12 august, Judecătoria Tiraspol a declarat că reținerea lui Stepan Popovski, apărător al drepturilor omului, jurist al Centrului de Informare Juridică „Apriori”, pentru organizarea unei unui protest solitar a fost parțial ilegală. Ținem să reamintim că anul trecut, Popovski a stat în centrul Tiraspolului cu o pancartă pe care scria „Libertate lui Ciorba! Demiterea lui Mova!”.

La rândul său, Popovski consideră că „indulgențele” din Transnistria „au devenit posibile doar pentru că autoritățile transnistrene depind foarte mult de cei care se află la putere în Chișinău”.

„Consider că anume atitudinea autorităților de la Chișinău din anii 2019-2020 a dezlegat mâinile regilor locali. Drept răspuns la favorurile autorităților de la Chișinău și pentru susținerea acestora, regii locali au început să transporte locuitorii din Transnistria la alegerile din Moldova”, consideră apărătorul drepturilor omului.

Potrivit afirmațiilor sale, doar schimbarea guvernării de la Chișinău a temperat avântul autorităților transnistrene.

Dar care este situația altor cauze despre „jignire”?

Stepan Popovski, jurist al Centrului de Informare Juridică „Apriori”, a subliniat pentru NM că urmărirea penală împotriva lui Bondarenco a fost ilegală din start, „acest lucru nu putea fi ascuns”.

„Este un nou joc în dreptul procesual penal. La început, au efectuat expertiza lingvistică, care a servit drept temei pentru a intenta dosarul penal împotriva lui Bondarenco. Dar, reieșind din decizie, cazul este clasat, pentru că în Transnistria nu există autorități speciale care ar putea efectua o exertiză judiciară și lingvistică independentă”, a subliniat această contradicție Popovski.

Juristul a reamintit că dosarul penal împotriva lui Bondarenco nu este unicul care a fost intentat în temeiul expertizelor lingvistice. El insistă asupra faptului că acum, toate cazurile de acest gen ar trebui să fie reexaminate.

„Dacă nu puteți efectua o expertiză, fiți buni, nu deschideți astfel de dosare penale și reexaminați toate dosarele penale care sunt legate de expertizele lingvistice”, a menționat juristul.

„Doamna Krivoșapova, așa-zisa expertă pe lângă MAI, nu mai putea să demonstreze calitatea sa de expert în dosarul Ermurachi. Aceasta nu a fost în stare să răspundă clar la întrebările instanței despre expertiza sa. Este curioasă însăși abordarea în care anchetatorul încetează un dosar penal din cauza că lipsește componenta infracțiunii, pentru că „nu poate efectua expertiza”. Al doilea moment îl constituie ignoranța anchetei care se bazează în totalitate pe concluziile expertului care a efectuat această expertiză lingvistică. Evaluarea lingvistică a declarațiilor controversate este doar unul dintre cele șase elemente ale analizei juridice a discursurilor de instigare la ură. […] Dacă ei neglijează evaluarea juridică a declarațiilor controversate, la ce mai trebuie această anchetă?”, a menționat Popovski.

Juristul a subliniat faptul că în dosarul Bondarenco și în alte cauze care au fost inițiate în baza expertizei lingvistice, s-a creat situația în care „funcțiile evaluării juridice au fost înlocuite cu evaluarea lingvistică”.

 „E suficient să te adresezi către așa-numitul «expert», acesta va elibera o concluzie precum că în texte există declarații cu caracter extremist și persoana poate fi judecată”, a subliniat Popovski.

Menționăm că dosarul penal împotriva lui Bondarenco nu este primul în stânga Nistrului care a fost intentat în temeiul articolului cu privire la jignirea autorităților locale și bazat pe rezultatele expertizei lingvistice pentru care în Transnistria „nu există specialiști”.

În luna august 2019, NM a aflat despre arestarea a doi pensionari – Tatiana Belova și soțul acesteia, Serghei Mirovici, din satul Cioburciu, raionul Slobozia. S-a constatat că aceștia au fost reținuți din cauza unor postări pe un canal de Telegram care ar conține jigniri publice la adresa lui Vadim Krasnoselski. În luna martie 2020, s-a constatat că Belova și Mirovici au fost condamnați la trei ani privațiune de libertate. Peste un an de la detenție, în vara anului 2020, Belova a fost eliberată înainte de termen. Mirovici încă se află la penitenciarul nr. 1 din satul Glinoe.

Este anchetat și Alexandr Samonii, un alt membru al partidului comunist din stânga Nistrului, deputat al sovietului orășenesc Tiraspol. În luna iunie 2020, împotriva acestuia a fost pornită o cauză penală pentru „îndemnuri publice la activități extremiste”. Potrivit anchetei, din luna iulie 2018 până în luna martie 2020, Samonii a scris, semnând cu alt nume, postări pe Facebook „cu informații false, dorind să îndemne cetățenii la acțiuni extremiste”. În special, acesta a criticat actuala guvernare și liderul Transnistriei, Vadim Krasnoselski.

Detalii despre modul în care în Transnistria oamenii sunt persecutați din cauza opiniilor exprimate citiți în articolul NM Pacificatorii ruși pot fi jigniți și de un măturător de stradă. Cum sunt persecutați oamenii în Transnistria pentru „extremism” și „jignirea președintelui”, care a fost scris în baza raportului „Libertate în izolare”.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: