Se scumpesc alcoolul și țigările. Cu cât ar urma să crească accizele începând cu anul viitor?
Full Article 2 minutes read

Se scumpesc alcoolul și țigările. Cu cât ar urma să crească accizele începând cu anul viitor?

Alcoolul și țigările urmează să se scumpească anul viitor. Proiectul politicii bugetar-fiscale pentru 2023, prezentat pentru consultări publice, prevede majorarea cotei accizei la alcool etilic cu 15%. Totodată, potrivit proiectului, mărimea accizului la produsele din tutun va crește cu 25 %, transmite IPN.

Potrivit proiectului, cota accizei la alcoolul etilic se propune să fie în mărime de 138,89 lei. Ministerul Finanțelor a estimat un impact al măsurii respective este în valoare 60,3 milioane de lei.

Se propune și creșterea accizelor la produsele din tutun, fapt determinat de mai mulți factori. Printre aceștia autorii proiectului menționează maximizarea veniturilor bugetare, dar și reducerea treptată a consumului acestor produse. Ministerul Finanțelor mai face trimitere și la angajamentele din Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, dar și la cotele în țările vecine, la riscurile de contrabandă.

Conform scenariului propus pentru anul 2023, mărimea accizului va crește cu 25 % pentru:  țigaretele cu filtru și fără filtru; rezerve din tutun pentru dispozitive de încălzire a tutunului; țigări de foi (inclusiv cele cu capete tăiate) şi trabucuri, care conţin tutun; alte ţigări de foi, trabucuri şi ţigarete conţinând înlocuitori de tutun.

Astfel, pentru țigări de foi, inclusiv cele cu capete tăiate, și trabucuri, care conțin tutun – 1000 bucăți se propune o cotă a accizelor de– 41%, dar nu mai puțin de 1 198,75 lei. Pentru țigări cu filtru – 793,75 lei (+13%), dar nu mai puțin de 1198,75 lei.

Modificarea respectivă va asigura creșterea suplimentară a veniturilor pe perioada anului 2023 în mărime de aproximativ 618 milioane de lei.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: