Secretarul general al ONU cere 4 zile de „pauză umanitară” în Ucraina, de Paștele ortodox
Full Article 2 minutes read

Secretarul general al ONU cere 4 zile de „pauză umanitară” în Ucraina, de Paștele ortodox

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a denunţat ofensiva rusă în estul Ucrainei şi a cerut părţilor să pună capăt luptelor pentru o „pauză umanitară” de patru zile cu ocazia Paştelui ortodox.

„Solicit astăzi o pauză umanitară de patru zile pentru săptămâna sfântă, de joi până duminică, pentru a permite deschiderea unei serii de coridoare umanitare” în Ucraina, a declarat şeful ONU, relatează digi24.ro.

Această suspendare a luptelor ar servi la evacuarea civililor „din zonele de confruntări actuale şi aşteptate”, cu ajutorul Crucii Roşii, şi la transportul ajutorului umanitar „în zonele cele mai afectate ca Mariupol, Herson, Doneţk şi Lugansk”, a mai spus el.

„Peste o treime” din cele 12 milioane de persoane care au nevoie de ajutor umanitar în Ucraina să află în aceste patru oraşe, potrivit lui. „Anticipăm că această cifră va atinge 15,7 milioane, respectiv 40% dintre ucrainenii care se află încă în ţară”, a adăugat Antonio Guterres.

„În acest an, săptămâna sfântă ortodoxă este petrecută în umbra unui război care reprezintă negarea totală a mesajului de Paşti”, „un moment pentru reînnoire, înviere şi speranţă”, şi-a exprimat regretul Antonio Guterres, făcând apel încă o dată la dialog între ruşi şi ucraineni.

„Acest Paşte coincide cu o ofensivă rusă în estul Ucrainei. Intensa concentrare de forţe şi de putere de foc face această bătălie inevitabil mai violentă, mai sângeroasă şi mai distructivă”, a mai spus secretarul general al ONU.

Amintim că Rusia a anunţat pe 19 aprilie că a lansat în jur de zece tiruri asupra estului Ucrainei, şeful diplomaţiei ruse evocând începutul unei „noi faze” a războiului care durează de aproape două luni. A doua zi după ce Kievul a anunţat o nouă ofensivă de amploare a Moscovei în estul Ucrainei, forţele armate ucrainene au confirmat că ruşii şi-au „intensificat ofensiva” de-a lungul întregii linii a frontului în estul ţării.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: