Securitatea cibernetică a Moldovei va fi analizată lunar. Cine a participat la prima ședință?
Full Article 2 minutes read

Securitatea cibernetică a Moldovei va fi analizată lunar. Cine a participat la prima ședință?

Procesele de guvernanță în domeniul securității cibernetice din Republica Moldova au fost discutate în cadrul unei ședințe cu experți internaționali, reprezentanți ai entităților guvernamentale, private și societății civile. În cadrul întrunirii a fost prezentat proiectul de lege cu privire la securitatea cibernetică. Potrivit Serviciului Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică (STISC), întrunirile grupului vor avea loc lunar pentru a fi puse în discuție lacunele în politicile publice. 

STISC menționează că ședința a fost organizată „pentru a spori securitatea cibernetică a infrastructurilor critice din Republica Moldova”.

Entitatea nou creată s-a reunit într-o primă ședință pe 19 ianuarie. „Unul din obiectivele entității noi create, este dezvoltarea legislației și a politicilor în domeniul securității cibernetice”, comunică STISC.

Instituția menționează că, în cadrul ședinței, a fost prezentat proiectul de lege privind securitatea cibernetică – „document elaborat cu suportul experților străini”.

Conform proiectului de lege va fi instituită și o autoritate națională în domeniul securității cibernetice cu funcții de supraveghere, monitorizare, control și analiză a amenințărilor cibernetice.

Totodată, autoritatea va monitoriza incidentele cibernetice la nivel național. La fel, aceasta va avea competențe de răspuns la incidentele cibernetice.

„În ultima perioadă, infrastructura critică din țara noastră a fost ținta unor atacuri cibernetice din ce în ce mai sofisticate. Pentru a ne asigura că infrastructura critică este rezistentă și protejată pentru a furniza serviciile necesare, este esențială o abordare a securității cibernetice la nivelul întregii societăți”, a comunicat viceprim-ministrul pentru Digitalizare, Iurie Țurcanu.

Țurcanu a mai spus că în acest scop a fost creat grupul de lucru. „Va oferi suport atât pentru transpunerea legislației europene în cadrul normativ legislativ, dar și pentru implementarea unui sistem de securitate cibernetică incluziv și funcțional”, a precizat Țurcanu.

STISC menționează că reuniunile grupului de lucru vor fi organizate lunar pentru a discuta subiecte ce țin de lacunele în politicile publice, forța de muncă în domeniu și pentru a propune soluții viabile pentru îmbunătățirea situației în domeniul securității cibernetice.

***

Amintim că în decembrie 2022, ministrul Economiei Dumitru Alaiba a anunțat că în premieră, Moldova va avea o lege privind securitatea cibernetică. Oficialul a declarat că își propune ca până în luna februarie proiectul să fie remis către Parlament.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: