UPDATE Ședința Consiliului Superior al Magistraturii, din nou, amânată. Reacție fostului ministru al Justiției
Full Article 3 minutes read

UPDATE Ședința Consiliului Superior al Magistraturii, din nou, amânată. Reacție fostului ministru al Justiției

Ședința Consiliului Superior al Magistraturii planificată pentru astăzi, 3 decembrie, nu a avut loc. Aceasta a fost declarată „închisă”, întrucât s-au prezentat doar șapte membri. Dintre cei absenți, doar o singură persoană și-a motivat lipsa. 

UPDATE (12.17) Fostul ministru al Justiției, Olesea Stamate, a venit cu o reacție pe pagina sa de facebook. Aceasta a scris că actualul ministru, Fadei Nagacevschi, ar invoca Comisia de la Veneția „numai atunci când îi convine”.

Totodată, Olesea Stamate denunță și cazuri de intimidare a judecătorilor care nu au participat Adunarea Generală a Judecătorilor la care au fost revocații membrii CSM, aleși din rândul magistraților.

„Ministrul „tehnocrat și apolitic” execută ordinele de sus și nici nu-și pune întrebări referitoare la impactul acțiunilor sau inacțiunilor sale”, a mai scris Olesea Stamate.

Ședința CSM este fără cvorum din cauza Ministrului Justiției care torpilează din nou ședința. CSM nu poate lua…

Geplaatst door Olesea Stamate op Dinsdag 3 december 2019

Știrea inițială

„La ședință sunt prezenți șapte membri ai Consiliului Superior al Magistraturii: cinci judecători, un membru desemnat de parlamentul Republicii Moldova și este prezent și procurorul general al Republicii Moldova, domnul Alexandru Stoianoglo”, a declarat Dorel Musteață, președintele interimar al Consilului Superior al Magistraturii.

„Cu părere de rău sunt doar șapte membri prezenți. Domnul judector Micu, prin mesaj a anunțat că se află în stare de imposibilitatea de a se prezenta, deoarece se simte rău. Alți membri nu au comunicat motivul neprezentării. În asemenea circumstanțe, ședința se anunță închisă. Nu are loc din lispă de cvorum”, a mai comunicat Musteață.

Amintim că membrii Consiliului Superior al Magistraturii au fost revocați din funcție la 27 septembrie de către Adunarea generală extraordinară a judecătorilor, organizată la inițiativa a 87 de magistrați, în urma unei hotărâri emise de Curtea de Apel Chișinău. Membrii CSM nu recunosc însă deciziile luate la Adunarea generală a judecătorilor. În această perioadă, membrii CSM s-au întrunit în continuare în ședință, adoptând mai multe hotărâri, care însă ulterior au fost contestate în instanță pentru că CSM-ul nu ar fi funcțional.

Săptămâna trecută, președintele Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio, a făcut un apel către instituțiile din Republica Moldova să conclucreze pentru a asigura independența și integritatea sistemului judiciar. Într-o declarație făcută public după întrevederea cu ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, oficialul a precizat că instituția pe care o conduce recunoaște actuala componență a Consiliului Superior al Magistraturii, revocată din funcție de către Adunarea Generală a Judecătorilor din 27 septembrie.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: