Șefa ANI nu intenționează să demisioneze: „Am găsit o instituție fără structură, fără buget, fără angajați”
Full Article 3 minutes read

Șefa ANI nu intenționează să demisioneze: „Am găsit o instituție fără structură, fără buget, fără angajați”

Rodica Antoci nu intenționează să demisioneze din fruntea Autorității Naționale de Integritate (ANI). Declarația a fost făcută în cadrul ediției din 8 februarie a emisiunii „Puterea a patra” de la N4.

Pentru ce trebuie să demisionez? Pentru că mi-am îndeplinit atribuțiile funcționale? Pentru că în acești patru ani de mandat am construit și dezvoltat o instituție precum este ANI, o instituție care din start nu a fost dorită de către cei din R. Moldova? Pentru faptul că această instituție a început să devină funcțională, Moldova a reușit să-și facă temele pentru acasă față de partenerii săi externi de dezvoltare și au venit multe tranșe în R. Moldova”, a punctat Rodica Antoci.

Oficialul susține că atunci de când a preluat conducerea ANI, a reușit să schimbe în bine situația din cadrul instituției.

În 2018 am găsit o instituție fără structură, fără buget, fără angajați, fără inspectori de integritate. (…) Ca acum să avem întregul personal – 30 de inspectori la activ. Din 2020 până în 2022 am reușit să avem peste 33 de milioane în actele de constatare cu confiscări. Și dacă aceste cereri pe care le depune ANI în instanța de judecată ar avea o finalitate și o decizie finală, acești bani ar putea veni în bugetul de stat”, a argumentat Rodica Antoci.

Șefa ANI a mai spus că nu a primit semnale din partea guvernării actuale privind demisia sa și consideră că perchezițiile care s-au desfășurat în luna ianuarie în biroul și la domiciliul său nu au legătură cu decizia inspectorului ANI, care a constatat un conflict de interese din partea președintei Curții Constituționale Domnica Manole.

Amintim că, pe 27 ianuarie, procurorii Anticorupție au anunțat că Rodica Antoci este suspectată de depășirea atribuțiilor de serviciu și provocarea unui prejudiciu material în valoare totală de 126 570 lei. Ea ar fi achitat servicii în valoare de 29 570 lei pentru lucrări de vopsire a automobilelor deși contractul încheiat între ANI și agentul economic nu includea astfel de servicii, iar în alt caz, împreună cu o angajată, ar fi contractat un agent economic de la care au cumpărat 7 uși în valoare de 97 000 lei. Antoci susține că nu a încălcat legea.

Rodica Antoci a fost numită în funcția de președintă a ANI în 2018. Mandatul acesteia expiră la sfârșitul anului curent. Conform legii, ea nu mai poate pretinde la un alt mandat.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: