Șeful Băncii Mondiale avertizează despre o creștere bruscă a prețurilor „în special în țările mai sărace”
Full Article 2 minutes read

Șeful Băncii Mondiale avertizează despre o creștere bruscă a prețurilor „în special în țările mai sărace”

Războiul din Ucraina a avut deja un impact asupra creșterii prețurilor la alimente, cauzat de reorientarea pe piață și efectuarea de provizii din partea cetățenilor. În plus, pe lângă război, sancțiunile împotriva Rusiei au afectat și economia mondială – ponderea Federației în PIB-ul mondial este în scădere. O declarație în acest sens a fost făcută de președintele Băncii Mondiale, David Malpass, pentru The Washington Post

Potrivit lui Malpass, războiul din Ucraina are un impact negativ la scară largă asupra întregii economii globale.

„Se extinde la orice, de la furnizarea de energie și alimente până la probleme pe termen lung legate de reconstrucția a tot ceea ce a fost distrus în Ucraina”, a spus el.

El a subliniat că cele mai afectate țări vor fi cele mai sărace. „Nu mai sunt livrări din Rusia și Ucraina. Concentrarea mea personală și a Băncii Mondiale sunt cele mai sărace țări din lume și oamenii loc, ei vor suferi imediat pe urma creșterii prețurilor care au lor deja”, a adăugat Malpass.

Șeful Băncii Mondiale a mai spus că sancțiunile împotriva Rusiei vor reduce ponderea acesteia în PIB-ul mondial.

„Un impact și mai mare asupra PIB-ului global (pe lângă război) vor avea sancțiunile împotriva Rusiei. Rusia are o economie destul de mare, deși trebuie să subliniez că acolo venitul mediu pe persoană a scăzut, mai jos de China. China își îmbunătățește pozițiile în comparație cu Rusia. Și nu mai este un factor atât de mare în PIB-ul global, poate 1,5 trilioane de dolari. Și această cifră va scădea semnificativ din cauza sancțiunilor”, a precizat Malpass.

Întrebat dacă Banca Mondială va ajuta cetățenii ruși, aparte de Guvern, Malpass a spus că acum este necesară asistența pentru ucraineni și refugiații din Ucraina, inclusiv țările în care se adună refugiați, menționând și despre Republica Moldova.

De menționat că, în total, pe teritoriul Republicii Moldova sunt 103.917 cetățeni străini, dintre care 48.971 sunt minori (cetățeni ucraineni și de alte naționalități ce au intrat pe segmentul MD-UA).

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: