Șeful CNA: Sunt sigur că vom recupera o parte din activele scoase din Moldova
Full Article 3 minutes read

Șeful CNA: Sunt sigur că vom recupera o parte din activele scoase din Moldova

Directorul Centrului Național Anticorupție (CNA) Iulian Rusu se arată optimist și consideră că se va reușit recuperarea, cel puțin parțială, a unei părți din activele politicienilor corupți și a figuranților dosarelor de rezonanță. Declarația a fost făcută într-un interviu publicat de Radio Europa Liberă.

Șeful CNA nu a precizat nume concrete, termeni sau mărimea activelor și sumelor care ar urma să fie returnate, însă a precizat că durata procesului depinde și de judecători: „Evident, interesul nostru este să accelerăm pe partea de examinare a acestor dosare, pentru că probatoriul a fost colectat, a fost structurat și este deja de competența judecătorului să se pronunțe”.

Iulian Rusu a mai menționat că este importantă și colaborarea din partea partenerilor internaționali.

Recuperarea în cazul Republicii Moldova nu este posibilă fără concursul colegilor noștri și al partenerilor de dezvoltare din afara țării, pentru că multe dintre active se află în afara țării și noi intrăm aici în zona de cooperare juridică internațională. Să vă descriu foarte pe scurt ce înseamnă să securizezi un activ care se află, spre exemplu, în Franța. Deci, noi trebuie să identificăm acest activ, să stabilim legăturile și să demonstrăm beneficiarul efectiv. În acest sens avem nevoie și de anumite confirmări din partea colegilor noștri din Franța responsabili anume de partea de gestionare de active, să înaintăm acțiune de aplicare a sechestrului în instanța națională și ulterior ea să fie recunoscută în Franța, după care să fie aplicat sechestrul”, a subliniat șeful CNA.

Procesul însă nu se încheie aici, a explicat oficialul: „Ulterior cauza trebuie să fie examinată în instanța de judecată și să fie emisă o hotărâre definitivă prin care se aplică confiscarea și ulterior această hotărâre să fie recunoscută în Franța. E o procedură clasică și ține de cooperarea juridică internațională. Noi suntem foarte activi acum în discuțiile noastre cu colegii din statele membre ale Uniunii Europene pentru a facilita procesul de schimb de date și de aplicare cel puțin a sechestrelor și când va fi cazul de confiscare, când o să avem la noi în țară o hotărâre definitivă”.

Mai mult, potrivit directorului CNA, unele țări nu sunt cooperante. Pe de altă parte, el s-a arătat optimist.

Judecând după deschiderea fără precedent a colegilor noștri și deja unele progrese intermediare pe care le observăm, eu sunt destul de încrezut că, cel puțin parțial, noi o să putem să recuperăm aceste active, dar depinde de eficiența cu care instanțele noastre de judecată vor examina aceste cazuri”, a spus Iulian Rusu.

***

În luna mai 2022, președinta țării Maia Sandu a discutat cu omologul său francez Emmanuel Macron despre posibilitatea confiscării caselor lui Vladimir Plahotniuc.

În octombrie 2020, procurorii moldoveni au trimis cereri pentru sechestru pe proprietățile lui Plahotniuc din România, Elveția și Franța. Potrivit unei investigații RISE Moldova, Plahotniuc deține o vilă de patru milioane de euro în orașul francez Sciez. Imobilului a fost cumpărat printr-o suveică de firme și intermediari încă din 2008, dar nu a fost trecută niciodată în declarațiile sale de avere.

Pe 18 mai, președinta Maia Sandu a vorbit despre cooperarea pentru confiscarea bunurilor provenite din venituri ilicite și în Parlamentul European.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.


Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: