Șeful Moldovagaz, despre nemulțumirile Tiraspolului: Sunt discriminatorii față de consumatorii malului drept
Full Article 4 minutes read

Șeful Moldovagaz, despre nemulțumirile Tiraspolului: Sunt discriminatorii față de consumatorii malului drept

Președintele Moldovagaz Vadim Ceban spune că Tiraspoltransgaz are o atitudine discriminatorie față de consumatorii de pe malul drept al Nistrului – „care plătesc în mod regulat și la timp pentru aprovizionarea cu gaze naturale”. Oficialul de la Moldovagaz a menționat că la împărțirea volumelor de gaz s-a ținut cont de mai mulți factori. 

Vadim Ceban spune că reacția sa vine ca urmare a „creșterii atenției partenerilor internaționali ai Republicii Moldova față de „factorul transnistrean” al crizei energetice”.

El menționează că în octombrie 2022, în condițiile în care Gazprom a scăzut aproape de două ori livrările de gaze naturale către Republica Moldova, Tiraspoltransgaz a propus următoarea formulă de împărțire a 171 de milioane de metri cubi de gaz: pentru regiunea transnistreană – 119 milioane de metri cubi și pentru restul țării 52 de milioane de metri cubi.

„Este evident că acest plan urmărește asigurarea cu gaze naturale și energie cu 100% a consumatorilor de pe malul stâng, în contextul unui deficit acut de resurse energetice pe tot restul teritoriului Republicii Moldova”, comunică șeful Moldovagaz, pe Telegram.

Ceban spune că la împărțirea volumelor de gaze naturale se ține cont de gradul de îndeplinire în anul curent a obligațiilor financiare de achitare a livrărilor de gaze către Gazprom: Moldovagaz (malul drept) – 100% și Tiraspoltransgaz – 0,05%.

Potrivit lui Ceban, se ține cont și de diferența tarifelor la gazele naturale pentru consumatorii finali: malul drept – 29,27 lei pentru metrul cub de gaz și 0,99/1,37 pentru metrul cub de gaz pentru regiunea transnistreană (în funcție de volumele de consum, în plus – aplicarea beneficiilor pentru anumite categorii de consumatori).

Directorul Moldovagaz spune că se ia în calcul și numărul consumatorilor deserviți: malul drept – 770 mii de consumatori casnici și 15,5 mii non-casnici, regiunea transnistreană – 206 mii și 2,5 mii.

A fost luat în considerare, potrivit lui Ceban, și refuzul MGRES de a produce energie electrică pentru consumul malului drept al Nistrului în proporție corespunzătoare scăderii cu 51% a livrărilor Gazprom. S-a ținut cont și de trecerea companiei Termoelectrica și a fabricilor Moldova-Zahar, Sudzucker-Moldova la combustibili alternativi, în lipsa unor acțiuni similare din partea întreprinderilor din regiunea transnistreană.

„Nu putem să nu remarcăm în propunerea Tiraspoltransgaz o atitudine discriminatorie față de consumatorii malului drept, care plătesc în mod regulat și la timp pentru aprovizionarea cu gaze naturale”, a conchis Vadim Ceban.

***

Menționăm că pe 22 noiembrie, așa-numitele autorități de la Tiraspol s-au adresat reprezentanților ONU și OSCE, acuzând Chișinăul de „șantaj energetic și economic”. Tiraspolul a solicitat organizațiilor internaționale să influențeze conducerea Republicii Moldova și să îi solicite să înceapă negocierile cu Rusia și Ucraina pentru restabilirea aprovizionării cu gaz.

De precizat că, din 1 noiembrie, Republica Moldova primește 5,7 mln metri cubi de gaz natural pe zi de la Gazprom. Contrar contractului, concernul rus va asigura doar 51% din volumul convenit anterior. Din totalul de 5,7 mln de metri cubi de gaz pe zi pe care este dispus să îl vândă Gazpromul părții moldovenești  – 3,4 mln de metri cubi ajung, zilnic, pe malul drept al Nistrului, iar 2,3 mln sunt furnizate către malul stâng.

Din 1 decembrie 2022, Gazprom va furniza Moldovei cu 56,5% mai puțin gaz, decât este prevăzut în contract. O declarație în acest sens a fost făcută de secretarul de stat al Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Constantin Borosan, pe 22 noiembrie.

Tot pe 22 noiembrie, Gazprom a anunțat că de săptămâna viitoare va reduce și mai mult livrările de gaze către Moldova. SAP „Gazprom” acuză Ucraina de faptul că ar înmagazina anumite volume de gaze naturale, destinate Republicii Moldova. Potrivit unui comunicat de presă al concernului rus, volumul gazelor naturale destinate Moldovei, care intră în Ucraina, este mult mai mare, decât cel care este transmis într-un final consumatorilor moldoveni.

„Naftogaz Ucraina” a negat acuzația concernului rus Gazprom privind faptul că ar înmagazina anumite volume de gaze naturale, destinate Republicii Moldova. Întreprinderea a publicat pe 22 noiembrie un comunicat în acest sens, în care clasează declarațiile drept un neadevăr. 

Vicepremierul Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, a comentat anunțul concernului rus Gazprom, privind reducerea suplimentară a volumului de gaz furnizat Republicii Moldova, pe motiv că Ucraina ar înmagazina rezerve destinate țării noastre. Spînu a menționat că, de fapt, este vorba despre economiile Moldovei, stocate în depozitele din Ucraina.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: