Va reuși să-l convingă să lase Suedia să adere la NATO? Stoltenberg va participa la învestirea lui Erdogan în funcția de președinte
Full Article 2 minutes read

Va reuși să-l convingă să lase Suedia să adere la NATO? Stoltenberg va participa la învestirea lui Erdogan în funcția de președinte

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, se va deplasa în Turcia, pe 3 iunie, pentru a participa la inaugurarea în funcție a președintelui ales, Recep Tayyip Erdogan. Informația a fost confirmată de serviciul de presă al Alianței Nord-Atlantice pe 2 iunie.

În comunicatul NATO se menționează, de asemenea, că Stoltenberg va avea întâlniri bilaterale cu președintele Erdogan și cu alți reprezentanți ai conducerii Turciei.

De menționat că, anterior, secretarul general al NATO a declarat că se va deplasa la Ankara pentru a negocia aderarea Suediei la Alianță. Stoltenberg a subliniat că, după alegerile din Turcia, „este important să se reia dialogul și procesul”, amintind că Suedia a adoptat o nouă legislație antiteroristă, răspunzând astfel unei revendicări cheie a Turciei.

„Suedia și-a îndeplinit obligațiile. A sosit momentul să ratificăm cererea de aderare a Suediei și voi depune toate eforturile pentru a mă asigura că acest lucru se va întâmpla cât mai curând posibil”, a declarat Stoltenberg.

Amintim că Turcia continuă să blocheze aderarea Suediei la NATO, cerând extrădarea activiștilor kurzi acuzați de terorism, care au primit azil politic în această țară. Ca răspuns, Stockholm susține că doar o instanță poate decide dacă să extrădeze sau nu anumite persoane în Turcia.

***

Amintim că Turcia și-a ales, pe 28 mai, președintele. În cel de-al doilea tur al scrutinului, Recep Tayyip Erdogan a obținut 52,14% dintre voturi. Astfel, liderul de la Ankara a intrat în cel de-al treilea deceniu de domnie.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: