Șeful SIS: „Primul risc pentru cetățenii noștri din Rusia este să fie mobilizați și să ajungă în zona de conflict”
Full Article 3 minutes read

Șeful SIS: „Primul risc pentru cetățenii noștri din Rusia este să fie mobilizați și să ajungă în zona de conflict”

Mobilizarea parțială din Rusia ar putea schimba liniile frontului, iar Republica Moldova se va confrunta cu un nou val de refugiați, a declarat șeful Serviciului de Informații și Securitate (SIS) Alexandru Musteață, la emisiunea „Cutia Neagră” de la TV8. Totodată, angajații SIS au făcut o analiză a legislației Federației Ruse și au constatat că nu există așa noțiune ca „mobilizare parțială”, ea doar a fost anunțată ca fiind parțială.

„Noi analizăm riscurile pe care le are acest anunț pentru Republica Moldova. Primul risc este că vom avea un număr mai mare de cetățeni care pleacă din Federația Rusă spre Republica Moldova. În primul rând, e vorba de diaspora noastră de acolo, pentru că mulți au cetățenia Federației Ruse și s-ar încadra în această mobilizare”, a spus Musteață.

SIS estimează, de asemenea, că în țara noastră vor veni și cetățeni ruși fie pe cale aeriană sau terestră.

„Aici rolul nostru, alături de Poliția de Frontieră, este de a analiza la intrarea în țară cine intră, care e scopul celor care intră. Dacă vor exista dubii cu privire la scopul persoanei, i se va interzice accesul pe teritoriul Republicii Moldova și va primi retur. Nu e vorba de cetățenii noștri care revin, ei sunt întotdeauna bineveniți(…) E o cerere foarte mare la biletele de avion. Noi nu avem o cursă directă cu Federația Rusă acum, dar avem multe persoane care călătoresc terestru””, a menționat șeful SIS.

El a  remarcat că Consulatul nostru de la Moscova lucrează în regim alert și le dă cetățenilor noștri titlu de călătorie, care le permite să iasă din Rusia și să vină acasă. Totodată, Alexandru Musteață spune că, deocamdată, nu există date moldoveni cu cetățenie dublă care ar fi primit citație pentru mobilizarea pe front.

„Primul risc pentru cetățenii noștri din Rusia este să fie mobilizați și să ajungă în zona de conflict. De asemenea, mobilizarea ar putea duce la escaladarea conflictului, ar putea influența liniile frontului. Vedem amenințări de utilizare a armelor nucleare tactice, ceea ce reprezintă un nou nivel al conflictului”, susține directorul SIS.

La 21 septembrie președintele Vladimir Putin a anunțat o mobilizare parțială în Federația Rusă. Liderul de la Kremlin a precizat că urmează să fie recrutați 300 de mii de rezerviști, fiind vorba doar despre cei care au pregătire militară.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: