Șeful suspendat al Oficiului Ciocana al Procuraturii Chișinău, cercetat pe 5 capete de acuzare de fals în declarația de avere
Full Article 2 minutes read

Șeful suspendat al Oficiului Ciocana al Procuraturii Chișinău, cercetat pe 5 capete de acuzare de fals în declarația de avere

Reprezentanții Procuraturii Anticorupție anunță că în data de 3 ianuarie 2022, procurorul general interimar a dispus începerea urmăririi penale pe 5 cauze penale în privința procurorului, adjunct al procurorului-șef al Procuraturii municipiului Chișinău, șef al Oficiului Ciocana, Igor Popa, care în prezent este suspendat din funcție.

Urmărirea penală a fost începută în temeiul bănuielii că procurorul ar fi admis fals în declarații, prin neincluderea intenționată a unor date în declarațiile de avere și interese personale depuse anual, pentru perioada anilor 2018-2020. Cauza se referă şi la eliberarea şi ulterior angajarea în funcţie din ianuarie 2020, cu privire la imobilele deţinute de concubina acestuia, care reprezentau spaţiul comun locativ.

Toate 5 cazuri sunt cercetate în continuare de către procurorii anticorupție, fiind conexate la cauza penală inițiată în privința procurorului în luna noiembrie 2021, pe faptul îmbogățirii ilicite.

Igor Popa a fost reţinut pe 9 noiembrie. Procuratura Anticorupţie a pornit dosarul penal pe numele lui Igor Popa în baza unei investigaţii jurnalistice pe portalul Anticoruptie.md despre locuinţa sa de lux dintr-un bloc select din Chişinău. După publicarea anchetei, Ala Popa, soţia lui Igor Popa cu care se află în divorţ oficial, a dat în judecată Centrul de Investigaţii Jurnalistice.

Igor Popa este şi procurorul care a semnat mai multe demersuri privind judecarea şi reţinerea tinerilor protestatari la 7 aprilie 2009 în comisariatele de poliţie.

Anterior, pentru ZdG, Igor Popa spunea că nu are „niciun regret” în privința dosarelor instrumentate de-a lungul carierei. „Toate acţiunile au fost perfect legale. Dacă ar fi fost altfel, nu aş fi ajuns la 17 ani de lucru în procuratură. Oricare ar fi dosarele, şi 7 aprilie, oricare, nu am ce să-mi reproşez. Toate acţiunile au fost legale”.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: