Seismolog, despre un eventual cutremur în Ucraina: Cele mai intense vibrații sunt posibile în regiunea Odesa  
Full Article 3 minutes read

Seismolog, despre un eventual cutremur în Ucraina: Cele mai intense vibrații sunt posibile în regiunea Odesa  

Cutremurele puternice, precum cele care au avut loc în Turcia și Siria, mai devreme sau mai târziu pot avea loc și în Ucraina. Declarația a fost făcută de seismologul Academiei Naționale de Știință a Ucrainei Alexandr Kendzera, scrie Unian. Potrivit acestuia, cele mai puternice mișcări cu o intensitate de 8 puncte sunt posibile în sud-vestul regiunii Odesa. 

Cutremure au loc mai des în centuri active din punct de vedere seismic, pe una dintre ele este Ucraina, a spus Kendzera.

„Centura s-a format urmare a faptului că placa euroasiatică apasă placa arabă, placa africană și alte plăci care s-au format între ele. Evident aceste plăci nu pot fi oprite. Mai devreme sau mai târziu acolo tot va fi cutremur”, a declarat seismologul.

Zona de posibile cutremure, cea mai apropiată de Ucraina, este situată pe teritoriul României. Cu toate acestea, acest lucru nu înseamnă că cutremurele nu vor afecta regiunile ucrainene, a adăugat Kendzera.

„Zona afectată este situată pe teritoriul României, dar cutremurele generează șocuri atât de puternice încât sunt resimțite în toată Ucraina și chiar la Moscova și Sankt Petersburg”, a declarat seismologul.

Potrivit lui, anterior s-au înregistrat cutremure în Crimeea, Transcarpatia și Carpați. „Cele mai puternice vor fi în acele zone care sunt cele mai apropiate de epicentru – aceasta este în sud-vestul regiunii Odesa. Sunt posibile cutremure cu o intensitate de 8 puncte”, a conchis seismologul.

***

Amintim că pe 6 februarie 2023, în sud-estul Turciei, lângă granița cu Siria, a avut loc un cutremur puternic. Potrivit ultimelor date, mai mult de 29 de mii de persoane și-au pierdut viața în urma cutremurului din Turcia și Siria.

În aceeași zi în care Turcia și Siria au fost devastate de cutremur, un seism s-a produs și în zona Vrancea a României. Primul a avut magnitudinea de 4,5, iar ulterior au urmat replici de 2,5; 2,9 și 2,7.

Potrivit Institutului de Geologie și Seismologie, în Moldova, la ora 03:26, a fost înregistrat un cutremur cu magnitudinea 4,5.

„Pentru teritoriul Republicii Moldova acest lucru nu reprezintă o amenințare, dar trebuie să ne amintim că ne aflăm într-o zonă de risc seismic și periodic au loc cutremure care pot provoca distrugeri și victime umane”, a spus directorul Institutului de Geologie și Seismologie Igor Nicoală, pentru NM.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: