Semnat. Moldova a împrumutat 22,5 mln de euro de la BERD, pentru reabilitarea căii ferate
Full Article 2 minutes read

Semnat. Moldova a împrumutat 22,5 mln de euro de la BERD, pentru reabilitarea căii ferate

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) va oferi Republicii Moldova un credit suplimentar în mărime de 23,5 mln de euro pentru reabilitarea infrastructurii feroviare. Acordul de împrumut a fost semnat, pe 6 octombrie, de către viceprim-ministrul ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu și directorul regional BERD, Matteo Patrone.

Astfel, cuantumul împrumutului pentru „Componenta 2 – reabilitarea infrastructurii feroviare” va fi majorat cu până la 23,5 milioane de euro. Mijloacele financiare vor fi alocate pentru modernizarea infrastructurii căii ferate pe tronsonul Bender-Căușeni-Basarabeasca-Etulia-Giurgiulești, acest segment fiind cel mai aglomerat tronson de cale ferată din țară, care asigură tranzitul de mărfuri din România și Ucraina.

„Reanimarea sectorului abia începe. Gestionarea banilor eficient, cu maximă responsabilitate și disciplină, acest sector va căpăta o nouă imagine”, a menționat vicepremierul Andrei Spînu în cadrul ceremoniei de semnare.

Implementarea proiectului va contribui la îmbunătățirea calității serviciilor în domeniu, dar și la asigurarea transportului de mărfuri și pasageri, fără restricții de viteză și masă. Totodată, în sudul țării va fi posibilă efectuarea transportului feroviar de pasageri, care la moment este stopată.

 Precizăm că în cadrul Proiectului de achiziție a locomotivelor şi de restructurare a infrastructurii feroviare s-a realizat „Componenta 1 – Locomotive”, procurându-se, cu ajutorul UE, 12 locomotive magistrale pentru Î.S. Calea Ferată din Moldova.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: