Senator rus, avertizare pentru Chișinău: „Deschiderea unui al doilea front în Transnistria va provoca o catastrofă”
Full Article 3 minutes read

Senator rus, avertizare pentru Chișinău: „Deschiderea unui al doilea front în Transnistria va provoca o catastrofă”

Încercarea de „reformare a forțelor de menținere a păcii” din Transnistria cu retragerea trupelor rusești ar putea provoca tensiuni în regiune. Declarația a fost făcută de către primul vicepreședinte al comitetului Consiliului Federației Ruse pentru afaceri externe Vladimir Djabarov, citat pe 21 iulie de agenția Interfax. Reacția vine după ce reprezentantul Tiraspolului pentru relații externe Vitalii Ignatiev a declarat într-un interviu că renunțarea Chișinăului la acordul din 1992, privind forțele de menținerea a păcii, ar putea duce la eventuale acțiuni militare. 

Într-un interviu pentru RIA Novosti, Ignatiev a declarat: „Dacă Republica Moldova va renunța din punct de vedere juridic la acordul din 21 iulie 1992, un astfel de pas ar putea provoca acțiuni militare, întrucât situația va reveni la starea de conflict dintre Moldova și Transnistria”. De asemenea, Ignatiev și-a manifestat îngrijorarea față de eventuale acțiuni „distructive” din partea Chișinăului cu ocazia împlinirii a 30 de ani de la inițierea operațiunii de menținere a păcii în regiunea transnistreană.

O reacție a venit și din partea Rusiei. Senatorul rus Djabarov a declarat:

Orice tentative din partea politicienilor iresponsabili de la Chișinău de a pune la îndoială rolul pacificatorilor, de a supune modificărilor formatul operațiunii de pacificare prin scoaterea din regiune a trupelor rusești va provoca doar destabilizare”, a declarat Djabarov.

Oficiaul rus a menționat că în stânga Nistrului locuiesc 220 de mii de cetățeni ruși.

Deschiderea unui al doilea front în Transnistria va provoca o catastrofă pentru întregul stat moldovenesc”, a conchis Djabarov.

Amintim că Biroul politici de reintegrare a declarat că Tiraspolul ar pune intenționat în aceeași oală două componente distincte ale prezenței militare ruse în Republica Moldova: contingentul forțelor de menținere a păcii din partea Federației Ruse și  trupele Grupului Operativ al Trupelor Ruse (GOTR), care se află pe teritoriul Republicii Moldova fără acceptul statului, cu încălcarea prevederilor constituționale cu privire la neutralitate și a angajamentelor internaționale existente.

***

Anterior, președintele Republicii Moldova Maia Sandu a amintit că există un acord din 1992 cu privire la misiunea forțelor de menținere a păcii dintre Rusia și Moldova. Cu toate acestea, șefa statului consideră că este timpul să schimbe formatul misiunii. „Deoarece nu există pericolul unei acțiuni militare pentru o lungă perioadă de timp, această misiune ar trebui să fie civilizată sub auspiciile OSCE. Aceasta este poziția Moldovei, pe care o subliniez ”, a precizat Sandu.

Totodată, președintele Republicii Moldova Maia Sandu a făcut apeluri publice în repetate rânduri către Federația Rusă, cu scopul de a-și retrage trupele și munițiile din stânga Nistrului.

În data de 16 martie 2022, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a adoptat amendamentul nr. 6 privind recunoașterea Transnistriei drept „zonă ocupată de Federația Rusă”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: