„Și-a bătut joc de agricultori și promisiunile Guvernului”. Forța Fermierilor s-a supărat pe Ministerul Finanțelor și amenință cu proteste masive
Full Article 5 minutes read

„Și-a bătut joc de agricultori și promisiunile Guvernului”. Forța Fermierilor s-a supărat pe Ministerul Finanțelor și amenință cu proteste masive

Asociația Forța Fermierilor a declarat pe 24 mai că „pentru producătorii agricoli a apărut un motiv suplimentar pentru proteste masive”. Reprezentanții asociației nu sunt de acord cu un proiect de hotărâre al Guvernului cu privire la Programul de rambursare a TVA pentru producătorii agricoli. Aceștia au menționat că anterior proiectul a fost coordonat cu reprezentanții Asociației și „prevedea extinderea semnificativă a numărului de beneficiari ai Programului și majorarea sumelor rambursate în cadrul acesteia”. Acum, Forța Fermierilor a declarat că „Ministerul Finanțelor a prezentat un aviz care, practic, respinge cele mai importante prevederi ale proiectului de lege”. 

Reprezentanții Asociației au declarat că „azi Ministerul Finanțelor demonstrativ și-a bătut joc de agricultorii și promisiunile Guvernului”.

Într-o declarației a Forței Fermierilor se menționează că pe 13 aprilie a fost înregistrată inițiativa legislativă a președintelui comisiei parlamentare pentru agricultură privind modificarea legii cu privire la Programul de rambursare a TVA pentru producătorii agricoli.

Proiectul a fost coordonat în urma mai multor discuții cu Asociația Forța Fermierilor și prevede extinderea semnificativă a numărului de beneficiari ai Programului și majorarea sumelor rambursate în cadrul acesteia. Atragem atenția că în situația multiplilor crize, care au afectat concomitent sectorul agrar, și decapitalizării enorme a ramurii, restituirea TVA a fost unicul ajutor financiar din partea statului, care, din păcate, a fost acordat cu întârziere și cu multe deficiențe, care urma să fie corectate prin proiectul domnului Alexandru Trubca”, a precizat Asociația.

Aceasta a mai spus că la ultima întâlnirea cu prim-ministrul, „agricultorii au primit promisiunea dlui Recean că problema respectivă deja este soluționată, totul a fost coordonat și în scurt timp modificările respective vor fi avizate pozitiv de Guvern și votate la următoarea ședință a Parlamentului în 2 lecturi”.

Cu părere de rău, azi, în cadrul ședinței cabinetului de miniștrii, Ministerul Finanțelor a prezentat un aviz asupra inițiativei deputatului Trubca, care, practic, respinge cele mai importante prevederi ale proiectului de lege, ceea ce blochează aprobarea inițiativei în cauză la Parlament. Mii de agricultori au așteptat aceste modificări din ianuarie 2023″, au comunicat reprezentanții Asociației.

Forța Fermierilor a mai declarat că „nu are explicații pentru poziția ministerului finanțelor, mai ales în contextul ultimelor angajamente din partea guvernului”.

Cu mare regret constatăm că pentru producătorii agricoli a apărut un motiv suplimentar pentru proteste masive”, se mai arată în declarația Asociației.

Potrivit avizului la proiectul de lege pentru modificarea Legii privind Programul de rambursare a TVA pentru producătorii agricoli, actualmente eligibili pentru Programul de rambursare a TVA pentru producătorii agricoli sunt întreprinderile care au înregistrat pe parcursul anului 2022 o pondere a activității agricole conform grupelor 01.1 – 01.6 din Clasificatorul activităților din economia Moldovei de peste 95%.

Prin urmare, se constată că proiectul de lege propune extinderea beneficiarilor Programului de rambursare a TVA, prin revizuirea condițiilor de eligibilitate a agenților economici și micșorarea plafonului de la 95% la 75%, fără a stabili sursele de finanțare, or, conform art.131 alin.(6) din Constituția Republicii Moldova, nici o cheltuială bugetară nu poate fi aprobată fără stabilirea sursei de finanțare”, se arată în proiectul de hotărâre.

În aceeași ordine de idei, se menționează că pe parcursul anului bugetar în curs nu pot fi puse în aplicare decizii care conduc la reducerea veniturilor și/sau majorarea cheltuielilor bugetare, dacă impactul financiar al acestora nu este prevăzut în buget.

Prin urmare, revizuirea condițiilor de implementare a Programului, în lipsa unui impact bugetar clar, fără stabilirea surselor de finanțare, creează riscuri pentru asigurarea sustenabilității, ceea ce ar putea pune sub presiune onorarea angajamentelor de finanțare a cheltuielilor planificate”, se mai precizează în proiectul de hotărâre.

Reieșind din cele menționate supra, au adăugat autorii proiectului, promovarea proiectului de lege pentru modificarea Legii privind Programul de rambursare a TVA pentru producătorii agricoli, în condițiile parametrilor bugetari actuali, „se susține parțial prin acceptarea modificărilor propuse la art.4 alin.(2) lit.b) din Legea nr.337/2022”.

***

Pe 23 mai, reprezentanții Asociației Forța Fermierilor au anunțat că au protestat la Bruxelles, alături de producători agricoli inclusiv din România. Manifestanții s-au arătat nemulțumiți de „situația creată cu prăbușirea prețurilor la materia primă în urma presiunii producției ieftine din Ucraina”.

Forța Fermierilor a menționat că Guvernul Moldovei, spre deosebire de Comisia Europeană, nu a restricționat importurile unor produselor agricole din Ucraina și „riscul invaziei materiei prime agricole din țara vecină rămâne unul sporit”. Astfel, Asociația a declarat că în lipsa unei reacții a Chișinăului se pregătește de protestul din 7 iunie.

Decizia de a protesta le aparține agricultorilor, dar supărarea ar trebui să fie motivată. Așa a reacționat recent ministrul Agriculturii Vladimir Bolea în contextul avertizării agricultorilor de a organiza proteste în toată țara dacă nu vor fi întreprinse măsuri rapide în scopul salvării ramurii agricole.

Acum noi suntem preocupați de crearea posibilităților ca agricultorii din Republica Moldova să poată vinde și să concureze cu exportatorii de pe tot bazinul Mării Negre. Asta este preocuparea mea numărul unu, ca el să nu rămână cu cerealele lui pe stoc, dar să și le vândă”, a adăugat Bolea.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: