„Singura cauză fatală este capitalismul pirateresc”. Congresul Civic – poziția publică față de războiul din Ucraina
Full Article 4 minutes read

„Singura cauză fatală este capitalismul pirateresc”. Congresul Civic – poziția publică față de războiul din Ucraina

La 8 luni de la începutul războiului din Ucraina, Congresul Civic a cărui co-președinte este Mark Tkaciuk și-a expus poziția. Reprezentanții partidului spun că „răspunsul societății moldovenești la războiul din statul vecin a fost dubla creștere a susținătorilor neutralității Republicii Moldova”. „Acest război, ca și toate războaiele, care au fost provocate în spațiul postsovietic, are o singură cauză fatală – capitalismul pirateresc, jefuitor, banditesc, ce s-a instaurat pe teritoriul fostei URSS”, declară partidul.

„În locul unei lupte comune pentru un viitor bazat pe umanism și egalitate, cu toții sîntem martorii unui război atotcuprinzător pentru trecut, pentru himerele renașterii și triumful spiritului național”, comunică reprezentanții Congresului Civic.

Partidul spune că „pentru Republica Moldova, războiul din Ucraina este cea mai grea provocare”.

„Frenezia generală a dezumanizării, scindarea societății în grupări de fani agresivi în jurul ciocnirii dintre “orki” și “ukri”, ardoarea militaristă a unei întregi hoarde de comentatori politici, precum și indiferența demostrativă a autorităților față de soarta propriei țări pașnice – este o simptomă gravă a maladiei, care duce direct spre implicarea pașnicei Moldove în război”, susține partidul.

Cei de la Congresul Civic consideră că „războaiele nu pot și nici într-un caz nu ar trebui să servească drept instrument în rezolvarea contradicțiilor interstatale, indiferent de gradul complexității acestora”.

„Deja nu există îndoieli, că în aceste războaie nu sînt și nici nu vor fi învingători, iar potențialul escaladării este plin de riscul autodistrugerii întregii civilizații omenești”, declară reprezentanții partidului.

Congresul Civic mai spune că „răspunsul societății moldovenești la războiul din Ucraina a fost dubla creștere a susținătorilor neutralității Republicii Moldova”.

„Toate sondajele arată, că o astfel de părere este împărtășită de majoritatea copleșitoare a cetățenilor Moldovei. Poziția lor, de fapt, înseamnă refuzul total de a participa la războaie, refuzul de a aplica forța în relațiile internaționale și urmează să fie un exemplu pentru așa zisele elite politice, care tratează cu un dispreț deschis orice agendă de pace, dorind cu înfocare implicarea Republicii Moldova în unele sau altele blocuri politico-militare”, menționează partidul.

„Neutralitatea este o adevărată idee națională a societății moldovenești, o alegere politică internă nescrisă”, susține Congresul. „Alegere, care este îndreptată spre consolidarea tuturor forțelor în afirmarea obiectivelor de bază a statului – lupta împotriva degradării sociale, sărăciei, pentru o dezvoltare economică veritabilă și justiție socială. Această nouă poziție a majorității trebuie în sfîrșit să-și capete confirmarea consituțională minuțioasă, iar comunitatea internațională trebuie să o trateze cu respect și recunoaștere garantată”, adaugă partidul.

Congresul declară că „situația războiului impune autoritățile Moldovei, societatea civilă și partidele politice să găsească puterea de a porni o cooperare stabilă cu Transnistria”.

„Anume în aceste zile și luni tragice este important ca Chișinăul și Tiraspolul să găsească temeiuri pentru a demonstra o mai mare încredere reciprocă în susținerea comună a unei agende antimilitariste în regiune, precum și consolidarea eforturilor de opunere a rezistenței contra provocărilor informaționale și tentativelor de destabilizare. Aceasta va fi singura reacție corectă, pur umană la situația războiului, care va găsi înțelegerea și sprijinul întregului popor al Republicii Moldova”, se arată în declarația partidului.

Cei din urmă mai adaugă că vor depune „toate eforturile pentru a realiza această poziție în practica sa politică”.

Amintim că recent, mai multe partide de stânga, centru și dreapta, s-au întrunit pentru discuții la Chișinău, în cadrul platformei „Agenda comună”. La întâlnire au participat reprezentanți ai Partidului „Congresul Civic”, Partidul Socialiștilor din Republica Moldova, Partidul Liberal Democrat din Moldova, primarul capitalei, tot el liderul Partidului „Mișcarea Alternativă Națională”, Ion Ceban, și liderul Partidului „Dezvoltarea și Unificarea Moldovei”, Ion Chicu.

Potrivit co-președintelui Partidului „Congresul Civic”, Mark Tkaciuk, reprezentanții partidelor au discutat pe „teme comune”, care ar putea uni diferite forțe.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: