SIS anunță despre înregistrarea în Parlament a proiectului de lege privind activitatea contrainformativă şi activitatea informativă externă
Full Article 2 minutes read

SIS anunță despre înregistrarea în Parlament a proiectului de lege privind activitatea contrainformativă şi activitatea informativă externă

Serviciul de Informații și Securitate (SIS) anunță despre înregistrarea în Parlament a unor proiecte de acte normative. Printre acestea se numără și proiectul de lege privind activitatea contrainformativă şi activitatea informativă externă. Proiectul este unul inovativ și are drept scop ajustarea activității Serviciului la dinamica riscurilor şi ameninţărilor cu impact asupra securităţii naţionale.

„Principalele cauze care au condiționat necesitatea revizuirii legislației în domeniu sunt schimbarea radicală a mediului de securitate atât la nivel național, cât și regional, cadrul normativ actual depășit de timp și care nu mai răspunde la amenințările fără precedent la care este supus statul, precum și necesitatea modernizării Serviciului”, se arată într-un comunicat emis de SIS.

Potrivit sursei citate, în prezent nu există un act legislativ distinct care să reglementeze desfășurarea activității contrainformative și activității informative externe, cu scopul de a preveni riscurilor la adresa securității țării.

La fel, vor fi create mecanisme suplimentare de control asupra activității SIS ce vor oferi garanții complementare în vederea respectării drepturilor și libertăților fundamentale ale omului în cadrul realizării activității de informații și contrainformații. Printre acestea se regăsește obligația de informare a persoanei în privința căreia anterior au fost realizate măsuri contrainformative.

Pe lângă aceasta, SIS a mai înregistrat în Parlament alte două proiecte de acte normative. Este vorba despre Legea privind Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova și Legea pentru modificarea Legii nr. 170/2007 privind statutul ofițerului de informații și securitate.

Proiectele de legi au fost plasate pe pagina web oficială a legislativului pentru a fi supuse consultărilor și dezbaterilor publice. De asemenea, acestea au fost transmise către Comisia de la Veneția pentru evaluare și exprimare a unui punct de vedere.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: