Sistemul de transport de gaze al țării a fost luat în gaj de către stat. Precizările lui Andrei Spînu, după ședința CSE
Full Article 2 minutes read

Sistemul de transport de gaze al țării a fost luat în gaj de către stat. Precizările lui Andrei Spînu, după ședința CSE

Sistemul de transport de gaze al țării a fost luat în gaj de către stat. Această decizie a fost luată pe 19 octombrie de Comisia Situații Excepționale, a anunțat ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Andrei Spînu. Potrivit lui, această hotărâre va permite achitarea integrală de către MoldovaGaz către Gazprom a consumului de gaz pentru luna septembrie și avansul pentru octombrie.

Altfel spus, SA „Energocom” va încheia un contract de împrumut cu SA ,,Moldovagaz” fără aprobarea prealabilă a consiliilor și/sau a adunărilor generale ale acestora, prin care va acorda SA „Moldovagaz” peste un miliard de lei.  Banii vor fi debursați pe 20 octombrie, după semnarea contractelor de împrumut și de gaj, iar data scadentă a împrumutului este 1 mai 2023.

Andrei Spînu a menționat că dobânda este egală cu rata de bază a Băncii Naționale a Moldovei (21,5% anual).

Garanția reală pentru restituirea împrumutului și plata dobânzii este gajarea integrală, în favoarea SA „Energocom”, a cotei de 100% a SA „Moldovagaz” în capitalul social al SRL „Moldovatransgaz” împreună cu orice active transmise în gestiunea economică către aceasta de către SA „Moldovagaz”, conform contractului de gaj cu formulă executorie.

Amintim că Gazprom a spus că 20 octombrie este ziua în care ar putea sista în totalitate livrările de gaze, dacă nu primesc plățile în avans. Potrivit Guvernului, chiar și așa, livrările sunt mult sub necesar și vor fi și mai insuficiente de la 1 noiembrie, acțiuni care ar putea să creeze probleme și mai mari, în special la capitolul alimentare cu energie electrică.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.NM a lansat o campanie de crowdfunding pe Patreon. Fiți complicele nostru

Acum, fiecare dintre voi, cititorii noștri, are ocazia să contribuie și să ne susțină activitatea, să ia parte la transformarea Moldovei. Vom continua să facem jurnalism corect în Moldova. Iar cu ajutorul vostru, vom putea să ne facem munca și mai bine. Vă propunem să alegeți una dintre cele 6 opțiuni prin care ne puteți susține. La rândul nostru, suntem gata să vă oferim toată recunoștința și mici surprize. Accesați linkul pentru a deveni complicele nostru. Și alegeți statutul care vi se potrivește: de la prieten până la președinte.

Susține NewsMaker.

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: