„Soarta Stadionului Republican trebuie decisă de către cetățeni”. Câteva persoane au protestat în fața parlamentului (VIDEO)

Câteva persoane au protestat în fața clădirii parlamentului, astăzi, 29 iulie. Aceștia au solicitat ca decizia privind viitorul Stadionului Republican să fie luată de cetățeni.

„Decizia despre viitorul terenului și construcțiilor stadionului trebuie hotărâtă de cetățeni, iar planurile de conversie sau reconstruire trebuie să reflecte dorința cetățenilor exprimată clar în cadrul unor proceduri de consultare publică organizate corect și cu participare cât mai largă, pe de o parte, dar și să se integreze în viziunea generală de dezvoltare a centrului orașului Chișinău, pe de altă parte”, se arată în anunțul organizatorilor.

În acest context, aceștia solicită:

  • „Publicarea tuturor documentelor și a corespondenței oficiale referitoare la Stadion, atât cu ambasada SUA cât și cu alte părți (oameni de afaceri, investitori străini) pentru perioada 2005-2019, imediat cum acestea sunt disponibile;
  • Organizarea unui amplu proces de consultare publică a locuitorilor municipiului Chișinău, în parteneriat cu societatea civilă;
  • În funcție de decizia oamenilor, organizarea unui concurs transparent de soluții pentru amenajarea spațiului”.

Menționăm că astăzi, 29 iulie, Curtea Constituțională examinează sesizările referitoare la abrogarea Legii cu privire la transmiterea cu titlu oneros a Stadionului Republican în proprietatea Ambasadei SUA.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Angajații Președinției, peste 30 de deplasări externe în primele 6 luni din an. Cât au costat vizitele oficiale

În prima jumătate a anului 2025, angajații Aparatului Președintelui Republicii Moldova au efectuat 33 de deplasări oficiale peste hotare, potrivit unui raport publicat de instituție. Cele mai frecvent vizitate țări au fost Germania, Italia și Franța, în timp ce țările vecine – Ucraina și România – au fost vizitate de câte două ori.

Delegațiile au fost conduse în cele mai multe cazuri de președinta Maia Sandu, însoțită de consiliera sa pentru politică externă și afaceri europene, Olga Roșca, și consilierul în domeniul apărării și securității naționale, secretarul Consiliului Suprem de Securitate, Stanislav Secrieru.

Costurile totale suportate din bugetul instituției pentru aceste vizite s-au ridicat la circa 500 de mii de lei, cele mai mari cheltuieli fiind pentru transportul aerian, cazare și diurne. În unele cazuri, cheltuielile au fost acoperite de organizatorii evenimentelor internaționale, cum s-a întâmplat în Germania, Italia sau Estonia.

Cele mai scumpe deplasări au fost cele în Polonia (peste 50 mii lei), Franța (aproape 46 mii lei) și Germania (până la 40 mii lei per vizită). O singură deplasare externă – la București, efectuată de Adrian Băluțel, șeful Cabinetului Președintei – a costat 1.400 lei.

Potrivit datelor, vizitele au vizat participări la conferințe, ateliere de lucru și forumuri dedicate combaterii dezinformării, securității, relațiilor cu diaspora sau cooperării cu partenerii internaționali.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: