Socialiștii au discutat despre problema transnistreană cu șefa OSCE în Moldova: „Guvernarea nu manifestă interes pentru identificarea unui consens”
Full Article 3 minutes read

Socialiștii au discutat despre problema transnistreană cu șefa OSCE în Moldova: „Guvernarea nu manifestă interes pentru identificarea unui consens”

Deputatul socialist Vlad Batrîncea a avut, pe 13 martie, o întrevedere cu șefa Misiunii OSCE în Republica Moldova Kelly Keiderling. La întâlnire a participat și Olga Cebotari, membru al Comitetului Executiv al Partidului Socialist (PSRM). Reprezentanții formațiunii au menționat că „guvernarea nu manifestă interes pentru identificarea unui consens național în domeniul principiilor de bază de reintegrare a regiunii transnistrene”.

Într-un comunicat oficial, se menționează că în timpul întrevederii, membrii PSRM au declarat că formațiunea pledează pentru soluționarea pe cale pașnică a conflictului transnistrean, în baza suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova, în hotarele sale recunoscute la nivel internațional, cu un statut special pentru regiunea transnistreană.

„Vlad Batrîncea a subliniat că Republica Moldova nu va putea asigura o dezvoltare economică durabilă, protecția socială a cetățenilor și să devină un partener de încredere până când nu va fi asigurată integritatea țării pe calea unor negocieri sistematice cu toți participanții la proces”, se arată în comunicat.

Olga Cebotari a menționat că „blocarea formatului „5 + 2” și lipsa, la modul practic, a noilor runde de negocieri, începând cu 2019, nu permit elaborarea unor soluții eficiente în problema transnistreană”. „Pe de altă parte, actuala guvernare de la Chișinău nu manifestă interes pentru identificarea unui consens național în domeniul principiilor de bază de reintegrare a regiunii transnistrene”, se mai arată în comunicat.

Membrii formațiunii au declarat că „PSRM pledează pentru relansarea în cel mai scurt timp posibil a activității formatului de negocieri „5+2”, menționând că nu există o alternativă pentru acest format pe dimensiunea soluționării pe termen lung a diferendului transnistrean”.

În comunicat se menționează că, „în vederea păstrării păcii și securității pe Nistru, Partidul Socialiștilor a îndemnat să se renunțe la orice formă de provocare, presiune informațională, manipulare și propagandă, apreciind rolul important al Misiunii OSCE în acest proces”.

„În altă ordine de idei, s-a remarcat că PSRM nu va trece cu vederea abuzurile guvernării în sfera drepturilor fundamentale ale omului și a principiilor democrației, pluralismului de opinii și libertății de exprimare, inclusiv împotriva opoziției și a cetățenilor de rând. De asemenea, este absolut inacceptabilă persecutarea politică a oponenților și presiunea în raport cu reprezentanții autorităților publice locale”, se arată în comunicatul socialiștilor.

Potrivit PSRM, Kelly Keiderling a remarcat „importanța celei mai mari forțe de opoziție din Moldova în asigurarea echilibrului sistemului politic și respectarea intereselor publice”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: