Socialiștii au sesizat CC, privind „inexistența circumstanțelor de dizolvare a parlamentului”
Full Article 2 minutes read

Socialiștii au sesizat CC, privind „inexistența circumstanțelor de dizolvare a parlamentului”

Liderul fracțiunii parlamentare a PSRM, Corneliu Furculiță s-a adresat cu o sesizare la Curtea Constituțională. Prin aceasta, magistrații sunt informați despre existența unei majorități parlamentare formalizate, care a propus un candidat la funcția de prim-ministru.

“La etapa actuală există o majoritate parlamentară în sensul aprecierilor Curții Constituționale și a Comisiei de la Veneția care prevăd expres imposibilitatea dizolvării Legislativului pentru acțiuni care nu-i sunt imputabile”, se menționează în adresarea semnată de liderul deputaților socialiști.

Mai mult, socialiștii susțin că acțiunile președintei țării sunt „viciate”, iar aceasta „a mimat intenția de a învesti un Guvern”.

De asemenea, deputații PSRM îi reproșează președintei că, în condițiile în care a fost informată despre existența unei majorități parlamentare absolute formalizate, inclusiv în timpul consultărilor cu fracțiunile legislative, a emis decretul de desemnare a lui Igor Grosu, deși niciun grup parlamentar n-a optat pentru această candidatură.

În sesizare se face trimitere și la prevederile Avizului Comisiei de la Veneția din iunie 2019, în care se subliniază că “dacă, spre exemplu, partidele reprezentând o majoritate parlamentară au ajuns la înțelegerea privind formarea Guvernului, o asemenea obligație (a șefului statului, privind dizolvarea Parlamentului n.n.) nu poate exista”.

„Acțiunile Președintelui țării nu reprezintă nimic altceva decât o încercare de a prelua abuziv puterea, prin declanșarea fictivă a unor alegeri anticipate în condiții de pandemie și criză economică. În sesizare se mai accentuiază că nu există premise pentru a fi constatate circumstanțele de dizolvare a Legislativului”, argumentează socialiștii.

Socialiștii au sesizat CC, privind „inexistența circumstanțelor de dizolvare a parlamentului”

PSRM

***

În ajun, pe 23 martie, președinta țării a decis să sesizeze Curtea Constituțională, pentru constatarea circumstanțelor de dizolvare a parlamentului. Anunțul a fost făcută după consultările cu deputații Partidului Socialiștilor (PSRM) și cei ai Platformei „Pentru Moldova”, din care fac parte fracțiunea Partidului „ȘOR”, dar și deputați neafiliați.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: