Socialiștii cer amânarea adoptării proiectului Legii taxei de stat: „Va afecta cetățenii de rând”
Full Article 3 minutes read

Socialiștii cer amânarea adoptării proiectului Legii taxei de stat: „Va afecta cetățenii de rând”

Cetățenii de rând nu se vor putea adresa în instanțele de judecată, iar sistemul de justiție va fi discreditat. O declarație în acest sens a fost făcută de parlamentarul socialist Adrian Lebedinschi cu referire la proiectul Legii taxei de stat, votat în prima lectură. Lebedinschi a mai spus că socialiștii insistă pe instituirea moratoriului asupra adoptării proiectului de lege. 

În cadrul unor declarații în fața presei, socialistul a declarat că „proiectul contravine art. 20 din Constituție, cadrului juridic național și internațional în domeniu”.

„Introducerea nejustificată a unor noi taxe de stat și o creștere a celor vechi va afecta direct cetățenii de rând, care, din lipsa resurselor financiare, nu se vor putea adresa în instanțele de judecată pentru a-și apăra drepturile, iar sistemul de justiție va fi discreditat”, a comunicat Lebedinschi.

El a mai spus că socialiștii insistă pe instituirea moratoriului asupra adoptării proiectului de Lege și excluderea din proiect a normelor care instituie perceperea taxelor de stat – „care afectează grav dreptul privind accesul la justiție”.

***

La ședința din 29 decembrie a Parlamentului a fost votat, în prima lectură, proiectul legii taxei de stat. Inițiativa legislativă a fost susținută cu votul a 52 de deputați.

Printre prevederile proiectului figurează introducerea noțiunii de „taxă de timbru” – suma percepută la contul instanței de judecată de la persoanele fizice și juridice pentru toate cauzele civile de contencios administrativ, precum și pentru contestațiile împotriva procesului-verbal și deciziilor agenților constatatori în procesele contravenționale.

Potrivit autorilor, această taxă va preveni depunerea abuzivă a cererilor în instanța de judecată. De asemenea, vor fi ajustate cuantumurile taxei de stat și va fi modificat procentul de încasare a taxei de stat.

„Totodată, taxa de stat pentru anumite cereri de instanță va fi majorată, astfel încât persoanele care se află în fața unui litigiu care poate fi soluționat mai simplu și mai rapid pe cale extrajudiciară să fie mai motivați să o facă”, comunicau autorii proiectului.

Autorii au mai propus instituirea mai multor taxe pentru a contracara amânările abuzive ale ședințelor de judecată și neprezentarea participanților la proces.

Pe 6 ianuarie, Avocatul Poporului Ceslav Panico anunța că a expediat Parlamentului opinia sa cu privire la proiectul Legii taxei de stat. Panico a spus că proiectul „a trezit îngrijorări din perspectiva respectării drepturilor omului”. Astfel, el a decis să expedieze opinia sa Legislativului pentru a „preveni eventuale condamnări a statului de către CtEDO”. Potrivit lui Panico, proiectul de lege include mai multe reglementări „care împovărează sarcina financiară a participanților la proces și, astfel, îngrădește accesul la justiție”. Totodată, Panico a solicitat organizarea unor discuții publice și revizuirea proiectului de lege.

Una din autoarele proiectului, președinta Comisiei Juridice, numiri și imunități Olesea Stamate a declarat că se vor face modificări asupra proiectului, „dacă va fi nevoie”. Totodată, ea a anunțat dezbateri publice în aces sens.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: