Socialiștii, împotriva deciziei autorităților de a interzice zborurile către Moscova. Dodon: Vor să se alinieze la sancțiunile anti-ruse
Full Article 3 minutes read

Socialiștii, împotriva deciziei autorităților de a interzice zborurile către Moscova. Dodon: Vor să se alinieze la sancțiunile anti-ruse

Socialiștii condamnă decizia autorităților de a interzice efectuarea zborurilor către Moscova. Ei menționează că „guvernarea urmează linia periculoasă de subordonare totală partenerilor externi”. Și Igor Dodon s-a referit la ultima hotărâre a AAC. El spune că „decizia autorităților moldovenești nu are nicio legătură cu siguranța zborurilor”. 

Vlad Batrîncea, secretarul executiv al Partidului Socialiștilor, spune că decizia „a fost luată în urma declarațiilor scandaloase și ilegale ale președintelui Parlamentului, care continuă să dezbine societatea și nu are nicio legătură cu siguranța zborurilor”.

„Acțiunile conducerii aviației civile demonstrează doar faptul că guvernarea urmează linia periculoasă de subordonare totală partenerilor externi, fără a ține cont de interesele țării”, declară Batrîncea.

„Cerem de la autorități să ia decizii în interesele cetățenilor proprii, care așteaptă zboruri directe și mult mai econome între Chișinău și Moscova”, spune Batrîncea.

Și actualul președinte de onoare al PSRM, Igor Dodon, care acum se află în arest la domiciliu, a reacționat. El spune că „decizia autorităților moldovenești nu are nicio legătură cu siguranța zborurilor”.

Dodon declară că „autoritățile moldovenești interzic zborurile directe de la Chișinău la Moscova pentru a fi pe placul curatorilor occidentali și pentru a se alinia sancțiunilor anti-ruse”.

„Avioanele din Turcia, Emiratele Arabe Unite, Serbia, Armenia, Egipt, Israel, Belarus zboară fără probleme la Moscova, iar cei care doresc să ajungă din Moldova în Rusia sau din Rusia în Moldova folosesc activ unele dintre aceste rute. Astfel, decizia nu are nicio legătură cu interesele și securitatea cetățenilor noștri”, comunică Dodon, pe Telegram.

Potrivit lui Dodon, această decizie crează probleme și costuri suplimentare pentru zeci de mii de cetățeni ai Moldovei, „care sunt nevoiți să efectueze zeci de ore ca să ajungă acasă prin țări terțe”.

NM a solicitat o reacție de la reprezentanții Partidului Acțiune și Solidaritate, la momentul publicării materialului nu am primit un răspuns.

***

Air Moldova a anunțat pe 9 septembrie, că va relua operarea zborurilor spre Moscova începând cu data de 1 octombrie, după sistarea acestora din februarie 2022.

În cadrul unei emisiuni din 9 septembrie curent, Spînu a declarat că astfel de zboruri sunt riscante și a rugat cetățenii să nu se lase mințiți. Și președintele Parlamentului, Igor Grosu, a declarat că anunțul Air Moldova „este un instrument de manipulare și dezinformare”

Pe 10 septembrie, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a anunțat că Autoritatea Aeronautică Civilă a R. Moldova a emis o directivă operațională prin care se interzice efectuarea operațiunilor aeriene în spațiul aerian al Federației Ruse de către operatorii aerieni naționali.

Pe 11 septembrie curent, compania Air Moldova a declarat că va comunica cu Autoritatea Aeronautică pentru a soluționa cazul, iar „în cazul nesoluționării problemei”, Air Moldova își rezervă dreptul de a apela în instanță.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: